Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bloomberg: Erdoğan ikna oldu, Şimşek ‘tam yetkili’ bakan olacak

Bir 'Mehmet Şimşek' iddiası da Reuters'dan: Cumhurbaşkanı yardımcısı değil bakan olmak istiyor


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, eski başbakan yardımcısı ve maliye bakanı Mehmet Şimşek’e yeni kabinede ‘Tam Yetkili Hazine ve Maliye Bakanı’ olarak yer verme kararı aldığı iddia edildi.

Amerikan haber ajansı Bloomberg’ün konu hakkında doğrudan bilgi sahibi olan kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Şimşek’in cumartesi günü açıklanması beklenen yeni kabinede “Türkiye’nin tüm ekonomi politikalarından sorumlu olması” ve “ekonomiyle ilgili tüm koordinasyonu üstlenmesi” bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi ve Şimşek’in sözcüsü ise henüz konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

ŞİMŞEK’İN CUMHURBAŞKANI YARDIMCILIĞINI REDDETTİĞİ İLERİ SÜRÜLMÜŞTÜ

Reuters ajansına hafta içinde bilgi veren kaynaklar, Erdoğan’ın Şimşek’i ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı makamına atamak istediğini ileri sürmüştü. İddiaya göre, Şimşek ise uygulanmasını gerekli gördüğü politikaları doğrudan yönetebilmek için cumhurbaşkanı yardımcılığı değil bakanlık koltuğunu istiyordu. Bugün Bloomberg’e konuşan yetkililer de, Şimşek’in icracı bir görev üstlenmek istediğini söyledi.

SELVİ: ERDOĞAN’DAN GÜVENCE ALDI

Hürriyet gazetesinin iktidara yakın yazarlarından Abdülkadir Selvi de bugünkü köşesinde, Şimşek’in Erdoğan’dan “Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda güvence aldığını” ileri sürmüştü. Selvi, “Şimşek’in Merkez Bankası yönetimi ve faiz konusunda güvenceye ihtiyacı vardı. Dün iki kez bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan o güvenceyi aldıktan sonra ekonomi yönetimini üstlenmeyi kabul etti” demişti.

‘MUHALEFETİN DEDİKLERİNDEN FARKLI OLMAYAN 2.5 SAATLİK SUNUMLA İKNA ETTİ’

Gazete Pencere’den Nuray Babacan da, Şimşek’in şartlarını kabul ettirmek için Erdoğan’a en son 2,5 saatlik bir brifing verdiğini, “tüm verileri ortaya koyduğunu, net ve çarpıcı bir sunum yaptığını” yazdı. Babacan “Aslında Şimşek’in ortaya koyduğu tablonun, muhalefetin ve ekonomistlerin aylardan beri söylediklerinden pek farkı olmadığı ortaya çıktı” ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:

“Edindiğimiz bilgiye göre Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik tablosunu gerçekçi bir şekilde anlattı. Rakamlar ve tablolarla süreci ortaya koydu. Örneğin, “Faiz yüzde 8,5 demenin bir anlamı yok. Çünkü piyasadaki faizler bu oranın çok üzerinde. Realite bu değil” gibi değerlendirmeler yaptı.

Şimşek, görüşmede gerçekçi ve hızlı bir şekilde önlem alınması ve uygulamaya konulması gerektiğini, aksi durumda Türkiye’yi büyük bir krizin beklediğini anlattı.

Yeni bir finans ve para politikası uygulanmasının şart olduğunu, Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi gerektiğini belirtti. Şimşek’in “Çünkü Merkez Bankası Başkanlığı çok önemli. Uluslararası piyasalar merkez bankalarına bakarlar” dediğini de aktaralım.”

‘ERDOĞAN BAŞTA İTİRAZ ETTİ’

Kulis habere göre, Erdoğan başlarda sık sık Şimşek’in anlattıklarına itiraz etti, uyguladıkları politikanın amacını aktardı. Ancak eski bakanının rakam ve verilerle farkı ortaya koyması sonrasında itirazdan vazgeçtiği belirtildi. (HABER MERKEZİ)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version