Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Blinken-Fidan görüşmesi: ‘Ankara’yı İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması için teşvik etti’

Blinken-Fidan görüşmesi: 'Ankara'yı İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması için teşvik etti'


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken ile Londra’da düzenlenen Ukrayna’nın Yeniden İnşası Konferansı’nda dün bir araya geldi. Seçimlerin ardından ABD ve Türkiye dışişleri bakanlarının ilk yüz yüze görüşmesinde Blinken’ın Türkiye’yi İsveç’in NATO’ya katılım hedefini desteklemeye teşvik ettiği açıklandı. Türkiye, İsveç’in NATO’ya katılma teklifine güvenlik endişelerini gerekçe göstererek itiraz ediyor ancak Macaristan dışındaki diğer ittifak üyeleri, Temmuz ayı ortasında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak zirveye kadar üye olmasını istiyor.

MILLER: İSVEÇ’İN ŞU ANDA KATILMASINI DESTEKLEMESİ İÇİN TEŞVİK ETTİ

ABD Dışişleri Sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada zirvenin oturum aralarında Fidan ile yaptığı görüşmede Blinken’ın kritik bir zamanda NATO birliğinin önemini vurguladığını söyledi. Miller yaptığı açıklamada “Blinken Türkiye’yi İsveç’in NATO İttifakına şu anda katılmasını desteklemesi için teşvik etti” ifadelerini kullandı. Sözcü Miller ayrıca Ankara’nın Kiev’e verdiği desteği ve Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından ihracat yapmasına izin veren tahıl anlaşması hakkındaki çalışmalarını memnuniyetle karşıladığını da söyledi.

FİDAN: BİLDİĞİNİZ ÜZERE HER KONUDA AYNI FİKİRDE OLMAYABİLİRİZ

Blinken ve Fidan ayrıca Londra’daki ikili görüşme öncesinde de Türk ve ABD basınına açıklamalarda bulundu. Blinken ile yapacakları görüşmede ikili meseleleri alacaklarını söyleyen Fidan “Bildiğiniz üzere, her konuda aynı fikirde olmayabiliriz ancak NATO ve diğer platformlardaki uzun süreli müttefikliğimiz bizi birlikte çalışmaya devam etmeye zorluyor” dedi. “Bildiğiniz üzere, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden geçen yıl İspanya’nın başkenti Madrid’de Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması’nı kurmuştu. Mekanizmanın amacı, çözüm bekleyen konuları ele almak ve işbirliğimizi daha da derinleştirmek için fırsatları araştırmaktır. Bu nedenle, Bakan Blinken’la birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum” ifadelerini kullandı.

BLINKEN: İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİ DERİN VE ZENGİN

Blinken da ikili görüşme öncesinde “Konuşacak çok şeyimiz var. Elbette yaklaşan NATO zirvesi, İsveç’in katılım süreci, savunma işbirliğimiz, enerji ve ekonomik işbirliği dahil bir dizi konuda ilerleme kaydedilmesi hakkında konuşacağız ancak ülkelerimiz arasındaki ilişki derin ve zengin” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version