Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa’nın en büyük teknoloji fuarında ‘sevimli robot’ rüzgarı

Avrupa’nın en büyük teknoloji fuarında ‘sevimli robot’ rüzgarı


Paris’te düzenlenen Avrupa’nın en büyük startup ve teknoloji fuarı VivaTech, gündelik hayatta gittikçe daha fazla yer tutacak olan birbirinden sevimli robotlara ev sahipliği yapıyor.

Avrupa’nın en büyük startup ve teknoloji fuarı VivaTech, 14-17 Haziran 2023 tarihleri arasında Paris’te düzenleniyor. Fuarda, robotların görünüşlerinde yapılan değişiklik dikkat çekiyor. Fuarda, eski oyuncaklardan çizgi film karakterlerine pek çok sevimli robot tasarımı yer aldı.

Robotların, evlerde ve gündelik hayatta daha fazla yer tutması tasarımlarının önemini artırıyor. İşlevselliklerinin yani sıra artık robotların daha sevimli tasarımlarla üretilmesine dikkat ediliyor.

Avrupa’nın en büyük teknoloji fuarında ‘sevimli robot’ rüzgarı

VPNsiz https://t.co/0qOGogkbQMhttps://t.co/47gmZUUZYv pic.twitter.com/aaQTjhxY6g

— Tr724 (@Tr724) June 16, 2023

Fuara katılan Do Hwan Kim, firması Neubility’nin minik teslimat robotu için “İlk başta çocukların biraz korkabileceğini fark ettik,” diyor. Bu sorunu aşmak için firma, robota büyük hamur gözler ekleyerek dost canlısı fütüristik bir tekerlekli çöp kutusu gibi görünmesini sağladı.

AFP’ye konuşan Kim, robotların görünümünde potansiyel tehditten aile dostuna dönüşümünün altını çizdi.

Kanada’da bulunan Waterloo Üniversitesi’nden araştırmacı Kerstin Dautenhahn, üreticilerin tasarıma bakışında işlevle ilgili sert endişeden görünüşle ilgili keskin bir farkındalığa büyük bir değişim gördüğünü söyledi.

Dautenhahn, Japonya ve Güney Kore’deki insanların robotlar hakkında Batı’daki insanlardan daha olumlu görüşlere sahip olduğuna dair pek çok kanıt olduğunu söylüyor.

“Japonya’da, ‘Bakım evindeki yaşlı insanların daha mutlu olmalarına yardımcı olacak bir robot yapmak istiyorum’ dediğinizde, bunun harika bir fikir olduğunu düşünüyorlar” diyor.

Avrupa ülkelerinde ise ilk tepkiler genellikle olumsuz ve distopik bilim kurgudan besleniyor. “İkna etmek için çok şey yapmamız gerekiyor” diye ekledi. Dautenhahn, bu kültürel zorlukların üstesinden gelmenin zor olduğunu söylüyor.

Su an için bir diğer problem ise robotların yüksek maliyeti. Fuara katılan firmalardan Enchanted Tools robotlarının 38 bin Dolar olduğunu söylerken, Neubility robotunu 5 bin Dolara üretmeyi hedeflediğini söyledi.

Bir diğer problem ise robotların hala geliştirilmesi gereken özelikleri. Teslimat robotları henüz merdiven çıkamadığı için kullanımları sinirli kalabiliyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version