Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Astana’da dörtlü toplantı


HABER MERKEZİ – Türkiye, Rusya, İran ve Suriye’nin Dışişleri Bakan Yardımcıları, 20’nci kez Astana’da toplandı. 

 

 Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakan yardımcıları Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya geldi. Rusya’nın liderliğinde Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için 20’nci kez bir araya gelinirken, bugüne kadar ki tüm görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

 

TOPLANTI İKİ GÜN SÜRECEK 

 

İki gün sürecek görüşmeler, bir otelde Türkiye saatiyle 07.00’da garantör ülkeler arasındaki ikili teknik toplantılarla başladı. Suriye’deki krizin derinleşmesinde temel aktör olan Türkiye, ilk toplantısını İran heyetiyle yaptı. Toplantılarda Suriye eksenli bölgesel durumun değişimi ve sahadaki gelişmeler ele alınacak. Suriyeli mültecilerin dönüşleri için koşulların oluşturulması da gündem maddeleri arasında yer alıyor. Müzakerelerde özellikle Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri bakan yardımcıları ile Suriye arasında, Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik yol haritası üzerinde dörtlü bir istişare toplantısı da yapılması bekleniyor.

 

Heyetlerle bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, “Biz şu anda Şam ile Ankara ilişkilerinin normalleştirilmesiyle ilgileniyoruz. Bu çok önemli bir süreç. Aradan geçen 12 yılda pek çok sorun birikti. 10 Mayıs’ta Moskova’da Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Şimdi de bu sürecin ‘yol haritası’ üzerine çalışıyoruz” dedi.

 

Son müzakereler, savaşın başından bu yana Arap dünyasında Şam üzerindeki tecridin kırılarak, Suriye’nin Arap Birliği’ne dahil edilmesi sonrasına denk geldi. Benzer şekilde İran da bölgesel rakibi Suudi Arabistan ile yakınlaşma sürecine girdi. Her iki ülke karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açtıklarını duyurdu.

 

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını sürdüren Türkiye ile Şam arasında nasıl bir müzakere yürütüleceği henüz netleşmedi. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version