Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB’den Tunus’a 1 milyar euroluk göçmen ‘rüşveti’ teklifi

AB'den Tunus'a 1 milyar euroluk göçmen 'rüşveti' teklifi


– Avrupa Birliği’nin, daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa’ya gitmeye çalışan kaçak göçmenlerin çıkış noktalarından biri olan Tunus’a, ekonomik krizden çıkması ve göçmen krizini yönetebilmesi için 1 milyar euroluk bir ‘yardım’ paketi göndermeyi düşündüğü açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Tunus ziyaretinde yaptığı açıklamada planın ayrıntılarını anlattı.

‘GEREKLİ ANLAŞMANIN SAĞLANMASI HALİNDE…’

Von der Leyen, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Tunus’tan gelen göçmenlerin ana çıkış noktası olan İtalya’nın Başbakanı Giorgia Meloni ile birlikte gerçekleştirdiği Tunus ziyaretinde, ülkenin Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüştü. Ziyaret, Tunus’ta derinleşen ekonomik krizin, Avrupa ülkelerinin göçmen sayısında artış yaşanması konusundaki endişelerinin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

AB Komisyonu Başkanı da Tunus’ta yaptığı açıklamada, “gerekli anlaşmanın sağlanması halinde” Brüksel’in makro finans alanında yardım için 900 milyon euro, bütçe desteği için de hızla 150 milyon euro verebileceğini söyledi. Von der Leyen, “gerekli anlaşma” ile neyi kast ettiğini ise açıklamadı.

TUNUSLU GENÇLERE DE VAATLER SIRALANDI

AB’nin bu sene sınır güvenliği, arama-kurtarma çalışmaları ve kaçakçılık karşıtı faaliyetler için Tunus’a ayrıca 100 milyon euro göndereceğini belirten Von der Leyen, Avrupa’nın daha uzun vadede de Tunus’un ekonomisine destek olabileceğini söyledi. AB yetkilisi, Tunus ile Avrupa arasında 150 milyon euroluk dijital kablo ve 300 milyon euroluk yenilebilir enerji ihracatı gibi devam eden projelere dikkat çekti; AB’nin ayrıca Tunuslu gençler için öğrenim ve çalışma fırsatlarını genişleteceğini söyledi.

IMF ŞARTI HÂLÂ MASADA OLMAYABİLİR

Ekonomik krizin sürdüğü Tunus’ta, diğer bağışçılar gibi AB de bugüne dek mali destek için ülkenin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma imzalaması şartını öne sürüyordu. Tunus Cumhurbaşkanı Said ise IMF’nin ekonomik destek için ‘reform’ adı altında öne sürdüğü şartların, ülkede toplumsal bir patlamaya sebep olacağı riski yaratacağını söylüyordu.

Tunus’u geçen hafta da ziyaret eden İtalya Başbakanı Meloni’nin, Tunus’a borç verme şartlarını hafifletmesi için IMF’ye çağrı yapması dikkat çekmişti. Meloni bugünkü ziyaretinde yaptığı açıklamada ise AB ile Tunus’un imzaladığı ortak mutabakatı “gerçek bir ortaklığın yaratılması yönünde önemli bir adım” olarak niteledi; yardım anlaşmasının da haziran sonundan önce nihai halini almasının mümkün olduğunu söyledi. AB’nin Tunus’a yardım için IMF ile anlaşması şartını hâlâ masada tutup tutmadığı ise henüz bilinmiyor.

SAİD: AVRUPA’NIN SINIR MUHAFIZI OLMAYACAĞIZ

Tunus Cumhurbaşkanı Said, dün göçmenlerin özellikle İtalya’ya gitmek ana hareket noktası olan liman kenti Sfax’ta yaptığı konuşmada “ülkesinin Avrupa için bir sınır muhafızı olmayı kabul etmeyeceğini” söylemişti. Said, “Çözüm Tunus’un zararına olmayacak. Onların ülkelerine bekçilik yapamayız” demişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version