Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

3,5 milyondan fazla öğrenci hafta sonu YKS’de ter döktü


Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı kısa adıyla YKS maratonu bu hafta sonu tamamlandı.

Cumartesi günkü Temel Yeterlilik Testleri’nde (TYT) 3 milyon 527 bin 463, Pazar günü yapılan Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT) ise 2 milyon 573 bin 136 aday yer aldı.

338 bin 14 öğrenci de Pazar günü öğleden sonra yapılan Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girerek istediği bölümü yerleşmek için soruları yanıtladı.

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü ve İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü ile birlikte Türkiye’nin en kabalık kentinde en fazla öğrencinin katıldığı üç sınav merkezinden biri.

Yıllardır bitmeyen sorun, sorumsuzluğun neden olduğu trafik tıkanıklığı

TYT sınavının yapıldığı Cumartesi günü yol kenarına park edilen otomobiller yüzünden yaşanan trafik sıkışıklığı birçok öğrencinin son anda sınava yetişmesine neden oldu. Bu durum kapı önünde tartışmalar yarattı. Ancak AYT öncesinde böyle bir sorun yaşanmadı.

Sınavdaki çocuğunu bekleyen Esra Baştürk, “Bugün pek bir sıkıntı yaşanmadı ama dün çok büyük bir keşmekeş vardı. Bir kere polis yoktu. Yolun üstüne park etmiş çok sayıda araç vardı. Uyarılara rağmen arabalarını çekmeyi reddettiler. Sonra bizim aramalarımızla polisler geldi ama saat 10 olmuştu bile. Bugün polisler vardı ama yine de bazı veliler araçlarını çekmemek için direndi” dedi.

Öğrenciler içeride veliler dışarıda ter döktü

Üç saatlik maratonda öğrenciler Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerini kazanmak istedikleri bölümü dikkate alarak soruları çözmek için ter dökerken dışarıda bekleyen veliler de heyecan içindeydiler.

Bu heyecanı bastırmak için kimi örgü ördü kimi gazete okudu. Bazıları birbirleriyle sohbet ederken dua edenler de az değildi.

Dua ettikten sonra konuştuğumuz velilerden Gönül Gündoğdu, en az çocuğu kadar heyecanlı olduğunu söylüyordu.

Cumartesi günkü sınavda kızının matematik sorularında zorlandığını belirten Behice Ocak ise “yasin” okuyarak dışarıdan destek vermeye çalıştığı çocuğunun hayalinin insan kaynakları bölümü olduğunu belirtti.

“Ülkemi çok seviyorum ama kötüye gittiğini görürsem yurtdışında kalmak için elimden geleni yapacağım”

Sınavdan en erken çıkanlardan biri Kadıköy Anadolu Lisesi mezunu Can Akan oldu. Sınavının iyi geçmediğini söyleyen Akan, gelecekte yapacağı işe yıllar önce karar vermiş: “Ben yurtdışı öğrencisiyim ama YKS’ye girmem bekleniyordu benden. Elimde geleni yaptım bildiklerimle. Sayısal öğrencisiyim ama Türkçe soruları daha kolay geldi. Geleceğimi nerede çizeceğim henüz belli değil, duruma bağlı. Ben ülkemi çok seviyorum. Ülkem yaşanabilir şartlara daha yakınlaştığı taktirde burada kalmayı planlıyorum. Fakat daha kötüye gittiğini görürsem yurtdışında kalmak için elimden geleni yapacağım. Ben altı yıldır sesle ilgileniyorum. Kendi stüdyomu da kurdum. Para da kazanıyorum. Hedefim ses mühendisi olmak.”

Tıp ve mühendislik öğrencilerin en rağbet ettiği fakülteler

Her zaman olduğu gibi tıp fakülteleri en gözde bölümlerin başında geliyor. Robert Kolej mezunu Alara Korkmaz’ın da gönlünden doktor olmak geçiyor.

Korkmaz, “Fen matematikten bir tık daha zordu. Matematikte 40 soru vardı, 35 işaretledim. Fende bir boşum var. Ben tıp fakültesi istiyorum. Devlet üniversitesi olursa daha iyi. Ama kazanamazsam İtalya’da tıp okumayı planlıyorum” dedi.

Tıptan sonra en çok rağbet gören bölümlerin başında ise yazılım ve bilgisayar mühendisliği geliyor.

Kabataş Erkek Lisesi öğrencisi Sarp Arzu da onlardan biri.

“Hedefim Koç Üniversitesi’nin mühendislik fakültesi. Bilgisayar mühendisliği olabilir. Şu anda yurtdışına gitmek istemiyorum. Belki lisans sonrası yüksek lisans yapmaya giderim. Ama bu sene bir bölüme mutlaka yerleşmek istiyorum.”

YKS sonuçları, 20 Temmuz’da açıklanacak.

Exit mobile version