Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ziraat Bankası’ndan Batı’ya ‘Rus tahılı’ mesajı: BM ve ABD’nin onayı lazım

Reuters'a konuşan Türk diplomat: Tahıl anlaşmasının yenilenmesi için Rusya'nın talepleri karşılanmadı


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu’nun Rusya ile Ukrayna arasındaki tahıl anlaşmasında Rus tahıl ürünlerinin ihracatında ödemelerin Ziraat Bankası üzerinden yapılabileceğini söylemesinin ardından bankadan açıklama geldi. Reuters ajansına konuşan bir Ziraat Bankası yetkilisi, tahıl anlaşmasının devamı için gündeme gelen bu yöntemin ancak Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD’nin yazılı onayı ile hayata geçirilebileceğini söyledi.

Türkiye ile BM’nin arabulucusu ve garantörü olduğu Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, Kiev’in yeniden tahıl ihraç edebilmesinin ve dünya gıda fiyatlarının düşmesini sağlamıştı. Ancak Rusya, belirli sürelerle uzatılan anlaşmada kendisine verilen sözlerin yerine getirilmediğini, Rus tahılı ve gübresinin ihracatına yönelik engellemelerin kaldırılmaması halinde anlaşmadan mayıs ortasında ayrılacağını açıklamıştı.

ÇAVUŞOĞLU NE DEDİ?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da dün, Ziraat Bankası formülünü ABD, İngiltere ve BM Genel Sekreteri António Guterres’in gündeme getirdiğini hatırlatarak, “Genel Sekreter bir Türk bankasıyla çalışalım teklifinde bulundu. Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettik. Bizim bankalarımıza yönelik herhangi bir tehdit oluşmayacaksa, oluşmayacağına dair bir garanti verilirse biz destek olabileceğimizi söyledik.” demişti. Çavuşoğlu, “Bir taraftan Rusların bankasının SWIFT sistemine dahil edilmesi, bir taraftan da şartlar oluşursa bir Türk bankası üzerinden, belki Ziraat Bankası üzerinden bu sürece katkı sağlanması konuşuluyor” ifadelerini kullanmıştı.

‘RUS TAHILINDA HER BİR İŞLEM İÇİN YAZILI ONAY GEREKİYOR’

Çavuşoğlu’nun bu sözlerinin ardından Reuters ajansına konuşan bir Ziraat Bankası yetkilisi ise Rus tahıl ürünlerinin ihracatı için görüşmelerin sürdüğünü, her bir işlem için yazılı bir onay olmadan ödemelere aracılık yapmayacaklarını söyledi.

JP MORGAN ÖRNEĞİNİ VERDİ

İsmi açıklanmayan yetkili, “Ziraat Bankası, JPMorgan örneğinde olduğu gibi ABD ve BM’nin yazılı onay ve görevlendirmesiyle işlemlere aracılık edecek” dedi. Yetkili, “Yazılı onay olmazsa işlemler gerçekleştirilmeyecek” diye konuştu. Yetkili, Ziraat Bankası’nın Rus gübre ürünleri ihracatına aracılık edip etmeyeceği konusunda ise yorum yapmadı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version