Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yüzbinleri ağırlayan alandan: 14 Mayıs geleceği belirleyecek


İSTANBUL – Toplumsal baskılara karşı 1 Mayıs’ta Maltepe Meydanı’nda buluşan yüzbinler, halkın 14 Mayıs’ta kaderini belirleyeceğini söyledi.

 

Kurdistan ve Türkiye kentlerinde 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla meydanlarda buluşan emekçiler, işçiler, kadınlar ve gençler, ortak taleplerini haykırdı. 14 Mayıs seçimlerine günler kala alanlardan yükselen ses, AKP-MHP iktidarına karşı ortak ses oldu. Kutlamaların önemli merkezlerinden biri de İstanbul Maltepe Meydanı oldu. Meydanda Mezopotamya Ajansı’nın mikrofonuna konuşan yurttaşlar, eşitlik, özgürlük ve adalet için sandığa gideceklerini vurguladı.

 

SİYASİ İÇERİKLİ SOĞAN! 

 

Mitinge katılmak için arama noktasından geçmek isteyen Erol Temurçi adlı yurttaş, boynuna “emeğin simgesi” olarak ifade ettiği soğanları takarak geldi. Boynuna taktığı soğanın siyasi içerik taşıdığını belirterek Temurçi’yi alana almayan polisler, “Soğanı yiyeceğim buna da mı izin vermeyeceksiniz” cevabıyla karşılaştı. Buna karşın Temurçi’nin taşıdığı “Soğan mı soyan mı” pankartının da alana sokulmasına izin verilmedi. Temurçi, “1 Mayıs emeğin kutsal olduğu bir bayram, neticesinde bu soğanı da emekçiler öğretiyor. Ama maalesef ülkemizde ne çiftçinin ne alt tabakanın hiçbir değeri olmadığını protesto etmek için böyle bir simgede bulundum. Maalesef ülkemizde son 20 yıldan beri özellikle AKP iktidarı geldiğinden beri hak, hukuk adaletin insan hakları ve emeğin olmadığını daha net görüyoruz. Önümüzde çok önemli bir seçim var. Ya yok olacağız ya da var olacağız. Bu seçim kaderimizi belirleyecek. Siyasi iktidar depremdeki eksiklikleri dahi kadere bağlıyor ya bence 14 Mayıs insanlar kendi kaderini belirleyecek” dedi.

 

GENÇLERE YÖNELİK BASKILAR

 

Üniversite öğrencisi Ali Kelebek (23), özgür bir ülkede yaşama talebiyle meydanda yerini aldı. Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığını kaydeden Kelebek, sanal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek halkın gözaltına alınmasının hukuksuzluk olduğunu söyledi. Gençlere yönelik büyük bir baskı olduğuna dikkat çeken Kelebek, “Siyasi baskılara ekonomik baskılar ekleniyor. Öğrencilerin çoğu çalıştığı için okula vakit bulamıyor. Kötü koşullar altında yaşıyoruz. Yakında bir seçim var. Bu seçimle birlikte toplumun üzerindeki baskının kalkması, eşit, özgür ve adil bir ülke talebiyle buradayım” diye belirtti.

 

YA DEMOKRASİ YA OTOKRASİ

 

1 Mayıs’a katılan Esat Şensoy, insan hakları, demokrasi ve hukuk talebiyle alanda bulunduğunu ifade ederek, “Demokrasi ve hukukun olmadığı yerlerde, olirgaşi ve dikta rejim olur. İnsanca yaşayacak bir düzen istiyoruz. Bu da seçimle mümkündür. Ülkedeki Olağanüstü Hal’in (OHAL) kalkması lazım. Şu an önümüzde yol ayrımı var ya demokrasi ya otokrasi, ona göre oyunuzu kullanın. Ben demokrasiden yana kullanacağız” İfadelerini kullandı.

 

KADIN DÜŞMANLIĞI YAPILIYOR 

 

Türkiye’de en fazla sömürülen kesimin işçi ve emekçilerin olduğunu dile getiren Ferdane Doğan, bu kesim içerisinde de en fazla sömürülenin de kadınlar olduğunu söyledi. Cumhur İttifakı’nın seçim masasında 6284 sayılı yasayı pazarlık mevzusu yapmasına tepki gösteren Doğan, “İktidar, kadın düşmanı olan HÜDA PAR ile ittifak kurarak kadınları geriye götürmek istiyor. Laikliğe karşı olan bu partilerin Meclis’te olmasını istemiyoruz. Bu yüzden 14 Mayıs’ta oyumu laiklikten yana kullanacağım. Her şey çok güzel olacak” diye konuştu. 

 

GAZETECİLERE YÖNELİK BASKIYA TEPKİ 

 

Zarife Sağlam da barış ve özgürlük talebini dile getirerek, gazetecilere yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi. Demokrasilerde herkesin kendini özgürce ifade etmesi gerektiğinin altını çizen Sağlam, “Zulme karşı direneceğiz. 14 Mayıs’ta özgürlük bizim olacak” şeklinde konuştu.

 

BİRLİKTE YAŞAM TALEBİ 

 

Alandaki polis ablukasına işaret eden Yusuf Çelik de ekonomik krizin etkilerine değindi. Çelik, “Irk, din, dil, renk fark etmeksizin birlikte yaşamak istiyoruz. 14 Mayıs’ın eşitlik, kardeşlik ve barışa vesile olmasını istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

‘YEŞİL SOL PARTİ IŞIK OLDU’

 

Alandaki yurttaşlardan Bayram Poyraz, halkı terörize eden bir anlayışın hakim olduğunu dile getirerek, “Türkiye böyle gitmez. Şu anda binlerce tutsak içerde. Başta da Selahattin Demirtaş var. Şu anda Yeşil Sol Parti’nin düşünceleri bizim için önemli. Bize ışık oldu. Cumhurbaşkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu’na, milletvekillikleri seçimlerinde Yeşil Sol Parti’ye oy vereceğiz. Meclis’te güçlü bir temsiliyet çıkaracağına inanıyorum. O zaman görsünler siyaset nasıl yapılır, kardeşçe nasıl yaşanıyor. Özellikle Alevi canlara söylüyorum; eğer ki Altılı Masa’ya oy verirseniz, düşük olursunuz. Onun için gelin Yeşil Sol Parti’ye oy verin. Çünkü onlar gerçekten sizin elinizi tutar” çağrısında bulundu. 

 

İKTİDARIN ZAMANI GEÇTİ 

 

Torunlarının geleceği için 1 Mayıs meydanında olduğunu aktaran Gülfer Çolak, şöyle dedi: “Çocuklarımız, torunlarımız için çok kaygılıyız. O yüzden 14 Mayıs seçimleri çok önemlidir. Bu iktidarın zamanı geçti. Milet çok ezildi, yoksulluk gördü. Kim ne derse desin. Bu yüzden halk ya yoksulluğu tercih edecek ya da varlığı tercih edecek.” 

 

‘İNSANCA YAŞAM İSTİYORUZ’

 

Boynuna taktığı beş soğanla miting alanına gelen Oya Erakıncı ise alanda bulunma amacıyla ilgili şunları dile getirdi: “Eskiden kadınlara düğün hediyesi olarak beşi bir yerde takıyordu. Ama artık insanlarımız bırakın beşi bir yerde takmak soğan bile zor alıyorlar. Ülkemizde maalesef insanlarımız pazara bile gitmekte güçlük çekiyor. Kadınların çocuklarına süt dahi anlamı alamadığı bir ortamda, pahalılığın nasıl olduğunu aktarmak için böyle bir ironi yapmak istedik. İnsanca bir yaşam istiyoruz. Yeni dönemde bunu bize bunu sağlayacak partiye oyumuzu vereceğiz.” 

 

MA / Esra Solin Dal

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version