Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeşil Sol Parti’nin İzmir mitinginde sandıklara sahip çıkma vurgusu


Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri öncesi İzmir’de miting düzenledi.

Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşen mitinge Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü ve İzmir milletvekili adayı İbrahim Akın, Ezilenler Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Juliana Gözen, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Azadî Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Süleyman ve Edirne cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş katıldı.

Mitinge katılanlar “Patates soğan güle güle Erdoğan”, “Başkan Selo (Selahattin Demirtaş)”, “Direne direne kazanacağız”, “jin jiyan azadi” (Kadın, yaşam, özgürlük) ve “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları attı. Yeşil Sol Parti flamalarının yanı sıra Türk bayrağı ile Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu bayraklar taşıyan katılımcılar da alanda yer aldı.

Mitingdeki konuşmacıların ortak mesajı, seçim güvenliğine yönelik endişeler ve sandıklara sahip çıkma vurgusu oldu. Seçimde Yeşil Sol Parti adına müşahitlik için alanda kurulan standlara başvuru çağrısı da yapıldı.

“Oy kullanan herkes bir sandık görevlisi gibi hareket etmelidir”

Kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti ismi altında seçime giren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, yaptığı konuşmada, “İstedikleri kadar hileye yeltensinler, dedikodular yaysınlar, hiçbirinin onları kurtarmaya yetmeyeceğini hep birlikte göstereceğiz” dedi. Oy kullandıktan sonra görevin sona ermediğini belirten Sancar, “Sandıkları koruyacağız. Oyumuzu da irademizi de koruyacağız. O nedenle seçim günü oy kullanan herkes bir sandık görevlisi gibi hareket etmelidir. En çok da gençler sandıkları korumak için nöbet tutmalısınız. Sandıklardan irademizi sağlam ve hilesiz şekilde çıkarmak için hepimiz o gün görev başında olacağız. Bütün oyunları ve hile girişimlerini demokratik olgunlukla boşa çıkaracağız. 15 Mayıs’a baharın geldiğini görerek uyanacağız” şeklinde konuştu.

Tek bir oyun bile çok önemi olduğunu dile getiren Sancar, “Kimse ‘benim tek bir oyumun ne önemi var’ diye düşünmesin. Bu seçimlerde iki hedefimiz var. Biri bu zalim iktidarı göndermek. Bu iktidar talancı, soyguncu, yalancı, sömürücü bir iktidardır. AKP-MHP ittifakı halklara, emekçilere, eşitliğe, özgürlüğe düşmandır. Bu iktidarı göndermeye kararlıyız. 14 Mayıs’ta bir oy bu iktidarı göndermek için, bir oy Yeşil Sol Parti’yi Meclis’e en güçlü şekilde göndermek için” dedi.

“Diyarbakır, İzmir, hep birlikte ortak mücadelemizle demokratik cumhuriyeti yaratacağız”

İzmir’de 17 Haziran 2021’de HDP İl Başkanlığı’na düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz’ı anarak sözlerine devam eden Sancar, “Deniz Poyraz’ın katillerinden ve onun arkasındaki zihniyetten hesap sormaya geliyoruz. Bu katil karanlığı yok ederek aydınlığa hep birlikte yürüyeceğiz. Bizler bu ülkede cumhuriyetin yüzüncü yılında cumhuriyeti demokrasiyle buluşturmak için geliyoruz. Yeşil Sol parti meclise en güçlü şekilde girmeli ki demokratik cumhuriyeti inşa edebilelim. Diyarbakır, İzmir, hep birlikte ortak mücadelemizle demokratik cumhuriyeti yaratacağız” ifadelerini kullandı.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü ve İzmir milletvekili adayı İbrahim Akın da “Son zamanlarda bizim üzerimizden bütün siyaseti ve muhalefeti dizayn etmeye çalışıyorlar. ‘Osmanlı’da oyun bitmez’ dediler ama biz de o oyunları boza boza geldik. HDP’ye yapılan her saldırıya dimdik karşı durduk ve Yeşil Sol Parti ağacı altında toplandık. Her tür renkten, kimlikten, inançtan insanlarımızla gelecek Türkiye’nin inşası için bugünden örgütlenmeye karar verdik. Kimsenin başaramayacağı şekilde 45 günde bu partiyi seçimlere hazırladık. Bu bir kararlılık meselesidir. Bu seçimde vicdandan yana olanlar kazanacak, saraylılar gidecek” diye konuştu.

“Bu seçimler özgürlük getirsin, adalet getirsin, bir de Selo’yu getirsin”

Başak Demirtaş da konuşmasında sandıklara sahip çıkma çağrısını yineledi. Demirtaş, “Bir tek oyumuz bile boşa gitmemeli. Sandıklar genç arkadaşlarımıza emanet. Bu seçim bizler için iki tane oydan ibaret bir seçimden değildir. Barışın, özgürlüğün, adaletin kapılarının açılacağı seçimdir. Bütün kapalı kapıları açacak seçimdir. 14 Mayıs’ta anahtar sizlerde olacak. 14 Mayıs günü elinizdeki mührü İzmir’de vahşice katledilen Deniz Poyraz için kullanın. Katledilen bütün arkadaşlarımız için kullanın. Zindanda haksız hukuksuz biçimde tutulan Selahattin (Demirtaş) için, Figen Yüksekdağ için kullanın. Bu seçimler özgürlük getirsin, adalet getirsin, bir de Selo’yu getirsin” dedi.

Demirtaş, alandakilere Selahattin Demirtaş’la birlikte İzmir’e gelme sözü de verdi: “Biz ailecek İzmir’i ayrı bir seviyoruz. Çünkü Selahattin hukuk fakültesi okumadan önce burada, Buca’da işletme fakültesini okudu ve İnciraltı yurdunda kaldı. Onun için biz Selahattin’le ara sıra gelip İzmir’i gezerdik. İnşallah yakın zamanda onu alıp sizlere getireceğim. Bu da benim size sözüm olsun.”

Selahattin Demirtaş: “Seçim gecesi her yerde yalan yanlış haber yapabilirler, sandık başından asla ayrılmayın”

Ardından alandakilere hitaben Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden kaydedilen sesli mesajı dinletildi. Alandaki kalabalık Demirtaş’ın konuşmasına “Başkan Selo” sloganları ve alkışlarla coşkulu bir şekilde karşılık verdi. Demirtaş gönderdiği sesli mesajında, “Tarihi seçim için artık sayılı günler, saatler kaldı. Bugüne kolay gelmedik. Görmediğimiz zulüm kalmadı. Hep beraber direndik, asla diz çökmedik. Amacımız refah, barış içinde adalet içinde bir ülkedir. Şimdi bunlara her zamandan daha yakınız. Anahtar sizin elinizde. O anahtarla yeni bir yaşamın kapısını açın” dedi. Özellikle gençlere sandıklara sahip çıkma çağrısı yapan Demirtaş, “Seçim gecesi her yerde yalan yanlış haber yapabilirler, daha önce de yaptılar. Sandık başlarından asla ayrılmayın” diye seslendi.

Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni diğer partilerin temsilcileri de birer konuşmayla katılımcılara seslendi. Mitingin sonunda Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ile Barış Anneleri sahneye gelerek katılımcıları selamladı. Miting konser ve halaylarla sona erdi.

Exit mobile version