Türkiye’de seçim süreci geride kalırken, yeni kabinenin 3 Haziran Cumartesi günü açıklanması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugün mevcut bakanlarla Beştepe’de son kabine toplantısını yapıyor.
Yeni kabineye ilişkin özellikle sosyal medyada çeşitli listeler paylaşılıyor. Ancak İletişim Başkanlığı bu listeleri yalanladı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Sosyal medya mecralarında sahte görseller eşliğinde dolaşıma sokulan ‘kabine listeleri’ asılsızdır, bu türden haberler dezenformasyondur. Kamuoyunun, sahte görsel ve dezenformatif içeriklere itibar etmemesi sağlıklı bir siyasal iletişim ortamının varlığı için önem arzetmektedir” denildi.
Milletvekilleri Cuma günü yemin edecek
Bu arada dün Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kesinleşmiş genel seçim sonuçlarının Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, bundan sonraki takvim de netleşti.
Buna göre TBMM’ye seçilen 600 milletvekili, 2 Haziran Cuma günü Meclis’te yemin ederek göreve başlayacak. Yemin törenini, en yaşlı üye sıfatıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yönetecek.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Erdoğan’ın ise 3 Haziran Cumartesi günü yemin edebileceğini söyledi.
Aynı gün içerisinde Beştepe’de tören düzenlenmesi öngörülüyor. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabineyi açıklaması bekleniyor. Pazar günü ise kabinede yer alacak isimlerin Meclis’te yemin ederek görevlerine resmen başlaması ve aynı gün bakanlıklarda devir teslim törenleri yapılması planlanıyor.
2018 seçim sonuçlarından farklı bir tablo
Partilerin ve ittifakların Meclis koltukları için verdiği yarışta ortaya 2018 seçim sonucundan farklı bir tablo çıktı.
2018’deki seçimlerde yüzde 42,56 oranında oy alan AK Parti 295 vekil çıkarmıştı. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde ise AK Parti’nin oy oranı yüzde 35,62, sandalye sayısı ise 268 oldu.
Cumhuriyet Halk Partisi 2018’de yüzde 22,65 oy oranıyla 146 milletvekili çıkarmıştı. CHP son seçimde ise yüzde 25,35 oy oranıyla 169 sandalye kazandı. Ancak CHP listelerinde 6 farklı partiden 39 milletvekili de Meclis’e girdi. DEVA Partisi 14, Saadet Partisi 10, Gelecek Partisi 10, Demokrat Parti 3 ve İYİ Parti ve Türkiye Değişim Partisi 1’er milletvekilliği kazandı. Bu isimler CHP’den ayrılırsa CHP’nin sandalye sayısı 130’a inecek.
Milliyetçi Hareket Partisi 2018 seçimlerinde yüzde 11,1 oy oranıyla 49 sandalyeyi garantilemişti. MHP’nin oy oranı son seçimde yüzde 10,07, sandalye sayısı ise 50 oldu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) devam eden kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti (YSP) listelerinden seçime girdi. YSP yüzde 8,82 oyla 61 milletvekili çıkarttı. Yüzde 1,76 oy alan TİP ise 4 vekille Meclis sıralarında yer alacak. Böylece Emek ve Özgürlük İttifakı 66 milletvekiline ulaşmış olacak.
İYİ Parti 2018’de yüz 9,96 oy oranıyla 43 milletvekili çıkarmıştı. İYİ Parti’nin yüzde 9,69 oya karşılık 43 milletvekilini Meclis’e gönderdi.
Bir önceki seçimde yüzde 1,34 alan Saadet Partisi ve yüzde 0,31 oy alan HÜDAPAR milletvekili çıkartamamıştı. Saadet, CHP listelerinde yer alarak 10, HÜDAPAR ise Cumhur İttifakı bünyesine katılarak 3 vekilini Meclis’e gönderdi.
Yeniden Refah Partisi ise ilk kez 2023’te seçime girdi. Cumhur İttifakı’nın parçası olan parti yüzde 2,80 oy oranıyla 5 vekil çıkarttı.