Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Wikipedia’nın kurucusundan Elon Musk’a Türkiye tepkisi

Wikipedia'nın kurucusundan Elon Musk'a Türkiye tepkisi


Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesi Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirenleri sansürlediği için Twitter CEO’su Elon Musk’a tepki gösterdi.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ BİR SLOGAN OALRAK DEĞİL İLKE OLARAK ELE ALMANIN ÖNEMİ BUDUR’

Wales Twitter’dan yaptığı paylaşımda Musk’ın Türkiye’nin içeriği kısıtlama taleplerine boyun eğdiğinde ifade özgürlüğünü savunmadığını belirtti. Wales, Wikipiedia’nın daha önce aynı sorunla karşılaştığında Wikipedia’nın geri adım atmadığını hatırlatarak Musk’ın paylaşımına “Wikipedia’nın yaptığı şuydu: İlkelerimiz için güçlü durduk ve Türkiye Anayasa Mahkemesi’ne kadar savaştık ve davayı kazandık. İfade özgürlüğünü bir slogan olarak değil, bir ilke olarak ele almanın anlamı budur” yanıtını verdi.

NE OLMUŞTU?

Twitter, mahkeme kararları uyarınca bazı içerikleri Türkiye’de erişime engellediğini duyurmuştu. Buna gerekçe olarak “Twitter’ın Türkiye’de kullanıma açık kalmasını sağlamak” gösterilmişti. Hangi içeriklerin erişime engellendiğiyse açıklanmamıştı. İfade Özgürlüğü Derneği’nin EngelliWeb projesinin aktardığına göre iseTürkiye’de erişime engellenen hesaplar Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve İfade Özgürlüğü Derneği’nin EngelliWeb projesinin aktardığına göre Türkiye’de erişime engellenen hesaplar Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve Who’ adlı kullanıcının hesapları.

Musk, Twitter’ın resmi duyurusunu alıntılayan Bloomberg yazarı Matthew Yglesias’ın sansür eleştirilerine “Beynin kafandan mı düştü Yglesias? Seçim, Twitter’ın tamamen kısıtlanması veya bazı tweet’lere erişimin sınırlandırılması arasında. Hangisini istersin?” yanıtını vermişti.

Musk, bir başka kullanıcının şeffaflık adına gelen talebin yayınlanması gerektiğine dair bir tweeti’ne de “Türkiye’deki hükümetin bize gönderdiği şeyi yayınlayabilirdik. Yapacağız” yanıtını vermişti.

WIKIPEDIA İKİ YIL BOYUCNA TÜRKİYE’DE YASAKLANMIŞTI

Wikipedia, ülkeyi terör örgütleriyle bağlantılı olmakla suçlayan makale girişleri nedeniyle Türkiye’de iki yılı aşkın bir süre yasaklanmıştı.Wikipedia Vakfı, Türkiye Anayasa Mahkemesi’nde yasağa itiraz etmiş ve uzun bir sürecin ardından, çevrimiçi ansiklopediye yönelik bir engellemenin ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna mahkemenin karar vermesiyle 2019’da yasak kaldırılmıştı. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version