Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Üreticilerden alım fiyatına tepki: ‘1 kilo yaş çay, iki ekmek etmiyor’

Üreticilerden alım fiyatına tepki: '1 kilo yaş çay, iki ekmek etmiyor'


Doğu Karadeniz’de Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da 830 bin hektarlık alanda 1 milyon üretici tarafından yetiştirilen yaş çayın alım fiyatı, 6 lira 70 kuruştan 11 lira 30 kuruşa çıkarıldı. Yaş çayda destekleme bedeli ise geçen yılla aynı kalarak, 30 kuruş olarak açıklandı.

Üreticiler genel olarak, fiyatı düşük buldu. Şahsiye Civelek adlı üretici, “Çay parası şimdi iki tane ekmek almıyor. Ben 15 lira olmasını isterdim. Herkes isteseydi bu fiyatı alabilirdik. Bana fiyat az geldi. Bu zamanda paranın değeri düştüğü için az bir para” dedi.

‘FİYAT 14, DESTEKLEME BEDELİ 1 LİRA OLMALIYDI’

Fiyatı değerlendiren Çay Üreticileri Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi ise “Yaş çay taban fiyatı beklentilerin çok altında kaldı. Üreticiler olarak en az 14 lira ile 1 lira destekleme beklerken 11 lira 30 kuruş çok düşük kaldı” eleştirisinde bulundu.

Disk/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, açıklanan fiyatın yetersiz olduğunu söyledi. 11,3 liranın çay üreticilerinin beklentisini karşılayacak düzeyde olmadığını vurgulayan Aslan “Gübre fiyatları, bakım ve işçilik, ilaçlama dahil edildiğinde düşük bir fiyattır” açıklamasını yaptı.

Fatma Gültekin adlı üretici ise “Devletimizin o kadar ağır yükü olmasına rağmen bu fiyatı bize verdi. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu. (DHA/HABER MERKEZİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version