– Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Mısır dışişleri bakanları, Suriyeli mevkidaşları Faysal Mikdad ile Ürdün’ün başkenti Amman’da bir araya geldi. Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının Mikdad ile görüşmelerinde Suriye ile ilişkilerin nasıl normalleştirileceği ele alınıyor. Suriye hükümeti ile Arap ülkeleri arasında 2011’de savaşın başlamasının ardından Şam yönetiminin Arap Birliği üyeliğinden çıkarılmasından sonra ilk kez böyle bir görüşme yapılıyor. Toplantı 14 Nisan 2023’te Cidde’de düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri,Ürdün Irak ve Mısır’ın istişare toplantısının devamı niteliğinde.
Suriye resmi haber ajansı SANA, Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Faysal Mikdad ve beraberindeki heyetin, Amman’daki bakanlar toplantısının karargahına geldiğini duyurdu. Suriye Dışişleri Bakanlığı dünkü açıklamasında da “Mikdad, Ürdün’ün başkenti Amman’da yapılacak olan Suriye, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Irak dışişleri bakanları toplantısına, son görüşmelerde gündeme gelen bir dizi konuyu görüşmek üzere katılacak” dedi.
Ürdün Dışişleri Bakanlığı ayrıca Amman’daki toplantıdan önce Suriye Dışişleri Bakanı Mildad’ın Ürdünlü mevkidaşı Eymen Safadi ile ikili görüşme yaptığını açıkladı. Bakanlık, görüşmede mülteciler, su sorunları ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele de dahil olmak üzere sınır güvenliği konularının ele alındığını söyledi. Ürdün, Suriye’yi mülteciler, tutuklular, uyuşturucu kaçakçılığı ve İran destekli milisler hakkındaki sorunları çözerek, çatışmayı sona erdirecek aşamalı bir bir yol haritası üzerinde Arap devletleriyle ortak çalışmaya çağırmıştı.
CİDDE’DEKİ TOPLANTIDAN SONUÇ ÇIKMAMIŞTI
Amman’daki toplantı Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Körfez İşbirliği Konseyi ile Mısır, Ürdün ve Irak arasındaki görüşmelerin Suriye’nin Arap Birliği’ne olası dönüşü konusunda anlaşmaya varamamasından iki hafta sonra gerçekleşiyor.
Arap ülkeleri Beşar Esad hükümeti ile ilişkilerin normalleştirme hızını ve Suriye’nin hangi şartlarla birliğe geri dönebileceğini tartışmak üzere 19 Mayıs’ta Riyad’da yapılacak Arap Birliği zirvesine Beşar Esad’ı davet edip etmeme konusunda fikir birliğine varmaya çalışıyorlar.
Bölgesel süper güç Suudi Arabistan, Esad’la ilişkileri normalleştirmeye uzun süre direnmiş, ancak Suriye’nin bölgesel müttefiki İran’la yakınlaşmasının ardından Batı yaptırımları altındaki Şam konusunda yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu kabul etmek zorunda kalmıştı.
Cidde toplantısında, Katar, Ürdün ve Kuveyt, Şam’ın bir barış planını müzakere etmeyi kabul etmesinden önce birliğe yeniden davet edilmesinin erken olduğunu söyleyerek, Esad’ın zirveye davet edilmesi konusunda ayak sürümüştü. Arap Birliği, Suriye’deki savaş nedeniyle 12 Kasım 2011’de Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı. (DIŞ HABERLER)
Çavuşoğlu: Suriye’den çekildiğimiz an kan gövdeyi götürür
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***