Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna lideriyle görüşen ABD Başkanı: Tüm G7 Ukrayna’nın arkasında

Ukrayna lideriyle görüşen ABD Başkanı: Tüm G7 Ukrayna'nın arkasında


– Suudi Arabistan’da cuma günü yapılan Arap Birliği zirvesine sürpriz katılım sağlayan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Japonya’daki G7 zirvesine katılmak için gittiği Hiroşima’da ABD Başkanı Joe Biden’la ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme öncesinde konuşan Biden, “Tüm G7 ülkelerinin Ukrayna’nın arkasında olduğunu” yinelerken Ukrayna’ya 375 milyon dolarlık (yaklaşık 7 milyar 500 milyon Türk Lirası) yeni bir askeri yardım paketi açıkladı. Gazetecilerin Bahmut’un Rusya kontrolüne geçtiği iddiaları ile ilgili sorusu üzerine ise Zelenskiy’nin, “Sanırım hayır” cevabını vermesi dikkat çekti.

BIDEN’DAN UKRAYNA İÇİN ‘TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE EGEMENLİK’ VURGUSU

ABD Başkanı’nın şubat ayındaki Kiev ziyaretinin ardından ilk kez yüz yüze görüşen iki lider Ukrayna’daki gelişmeleri değerlendirdi. ABD’nin yakın zamanda F-16 savaş uçaklarının Ukrayna’ya gönderilmesine ve Ukraynalı pilotların ABD’de eğitme kararına atıfta bulunan Joe Biden ülkesinin “Ukrayna’nın kendini savunma yeteneğini güçlendirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya devam ettiğini” vurguladı.

Biden, “Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki uluslararası baskıyı sürdürmeye yarayacağını” dile getirdi. ABD Başkanı, üst düzey bir ABD yetkilisinin daha önce toplam 375 milyon dolar olacağını söylediği yeni askeri yardım paketinde mühimmat, top ve motorlu taşıtları içereceğini de ekledi. “Ukrayna’da ‘adil bir barış’ için desteğini yineleyen Biden, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin pazarlık konusu olmadığını” söyledi.

UKRAYNA’NIN 10 ÖNERİLİ ‘BARIŞ FORMÜLÜ’

Zelenskiy geçen sene G20 zirvesine katılan liderlere, Rusya-Ukrayna Savaşı’nı bitirmesini umduğu 10 öneriden oluşan ‘barış formülü’ sunmuştu. Öneride radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı’nın uygulanması, toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit eden bir belge imzalaması gibi başlıklar yer almıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version