Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’nin borcunu erteleyen Rusya’da enerji gelirleri düşüyor, bütçe açığı artıyor

EPDK, doğal gaz hizmet bedellerine yüzde 84 zam yapılığını açıkladı


– Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov bugün yaptığı açıklamada, Rusya’nın petrol ve doğal gaz gelirlerinin tahminlerin gerisinde kaldığını ve bu yıl için ağır bir bütçe açığına yol açtığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlığında televizyondan yayınlanan bir kabine toplantısında video bağlantısıyla konuşan Siluanov, “Şu ana kadar 2023 için öngörülen yıllık gelirin yaklaşık yüzde 30’unu elde ettik. Aynı dönemde yıllık harcamalarınsa yüzde 39’u gerçekleşti” dedi. Rus bakan, “Bu nedenle, bütçede kapatılması gereken geçici bir açık olduğunu” belirtti.

UKRAYNA’DAKİ SAVAŞ NEDENİYLE BÜTÇE AÇIĞI BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

Rusya, özellikle Moskova’nın Ukrayna’daki savaş nedeniyle harcamaların artması ve enerji gelirlerinin düşmesi nedeniyle yılın ilk dört ayında 3 trilyon 400 milyar ruble ( yaklaşık 880 milyar Türk Lirası) açık verdi. Böylece Rus ekonomisi için yılın dört ayında bütçe açığı, hükümetin 2023’ün tamamı için öngördüğü 2 trilyon 900 milyar rublelik açığın yüzde 17 üzerinde gerçekleşmiş oldu. Yine ilk verilere göre, Rusya’nın harcamaları yıllık bazda beklentinin yüzde 26.3 üzerinde gerçekleşirken gelirlerdeyse yüzde 22.4 azalma gözlemlendi.

RUSYA, TÜRKİYE’NİN 600 MİLYON DOLARLIK DOĞAL GAZ BORCUNU ERTELEMİŞTİ

Türkiye’nin enerji ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Rusya son olarak, Türkiye ile imzaladığı anlaşma çerçevesinde 600 milyon dolarlık doğal gaz borcunu 2024 yılına ertelemişti. Anlaşma kapsamında 4 milyar dolara kadar enerji ödemesi gelecek yıla ötelenebileceği belirtilmişti.

Türkiye’nin enerji ithalatı geçen yıl 100 milyar dolara yaklaşarak rekor kırmıştı. Şubat ayına kadar olan 12 aylık süreçte ise Türkiye ithal ettiği 53.5 milyar metreküplük doğalgazın yüzde 39’unu Rusya’dan tedarik etmişti.

ERDOĞAN ÜCRETSİZ DOĞAL GAZ UYGULAMASI AÇIKLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçim vaadi olarak ücretsiz doğal gaz hamlesini bir ay önce Zonguldak’ta Karadeniz doğal gazını devreye alma töreninde “müjde” olarak duyurmuştu. Erdoğan, konutlarda yapılacak mutfak ve sıcak su tüketiminde, 25 metreküp kullanıma kadar doğal gazın bir yıl boyunca ücretsiz olacağını açıklamış, 1 ay boyunca ise, mutfak, sıcak su ve ısınma tüketimi dahil hiçbir konuttan doğalgaz ücreti alınmayacağını söylemişti.

Açıklamanın ardından Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile de ücretsiz kullanıma ilişkin bedelin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanmasının koşulları düzenlendi. Kararnamede, “dağıtım şirketlerinden doğalgaz temin eden konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden, doğal gaz tüketimleri için 24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahakkuk edecek ilk faturadan doğalgaz bedeli alınmayacak “ve “1 Mayıs 2024 tarihine kadarki döneme ait aylık doğal gaz tüketimleri için tahakkuk edecek faturalarda 25 metreküpe kadar olan tüketim için doğal gaz bedeli tahsil edilmeyecek” dendi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version