Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tayland’ın 14 Mayıs’ı: Sandıktan orduya ‘darbe’ çıktı

Tayland'ın 14 Mayıs'ı: Sandıktan orduya 'darbe' çıktı


Tayland’da 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre, ülkedeki kurumlarda köklü değişiklik çağrısı yapan muhalefetteki İleri Hareket Partisi (MFP) yarışı önde götürüyor. İlk sonuçlar MFP’nin tüm tahminleri geçerek 500 sandalyeli parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde 151 sandalyeyi elde ettiğini gösteriyor. MFP şu anda askeri darbeyle 2006’da devrilen eski başbakan Taksin Şinavatra’nın kızı Paetongtarn Şinavatra’nın partisi Pheu Thai’nin 10 sandalye önünde. İkinci büyük parti olarak Pheu Thai’nin 141 sandalye elde ettiği belirtiliyor

Siyasi gözlemciler sonuçların kamuoyunda önemli bir değişimi temsil eden “siyasi bir deprem” olduğu yorumunu yapıyor. Zira sonuçlar mevcut hükümetin orduyla bağlantılı iki siyasi partisinin ve 2014’te seçilmiş hükümeti deviren darbeye liderlik eden ve ülkeyi 10 yıldır yöneten Başbakan Prayut Çan-oça’nın da açık bir reddi anlamına geliyor. İktidardaki koalisyon Temsilciler Meclisi’ndeki sandalyelerin yalnızca yüzde 15’ini kazanabildi.

MUHALEFET PARTİLERİ KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ YAPACAK

En büyük ikinci parti olan Pheu Thai yaptığı açıklamada MFP ve dört küçük muhalefet partisi ile koalisyon yapmayı kabul ettiğini duyurdu. Bu durum koalisyona parlamentodaki sandalyelerin yüzde 60’ından fazlasını veriyor. Ancak bu rakam mevcut başbakan Prayut Çan-oça tarafından atanan ve bir sonraki yönetim için parlamentodaki oylamaya katılmasına izin verilen 250 kişilik atanmışlardan oluşan Senato’yu geride bırakmak için hala yeterli değil.

MFP lideri ve başbakan adayı Pita Limjaroenrat (Reuters)

TAYLAND GENEL SEÇİMLERİ

66 milyondan fazla nüfusa sahip ülkede, 52 milyon seçmenin 400 seçim bölgesinde sandığa gitmesi bekleniyordu. Temsilciler Meclisi’nin 400 üyesi her bir seçim bölgesinde oy çokluğu, diğer 100 üye ise ayrı oylamayla belirleniyor. Cunta tarafından atanan askerlerden oluşan 250 üyeli Senato ve 500 üyeli Temsilciler Meclisi ortak oturumla başbakanı seçecek. Tayland eski Başbakanı Taksin Şinavatra, yolsuzluk ve krala saygısızlıkla suçlanarak 2006’da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı. Taksin Şinavatra’nın kardeşi Yinglak Şinavatra 2011’de seçimle iktidara gelmiş ancak Yinglak’ı “ağabeyinin kuklası” olmakla suçlayarak istifasını isteyenlerin ayaklanmasının bastırılamaması üzerine, Tayland ordusu 22 Mayıs 2014’te tekrar yönetime el koymuştu.

O dönem Tayland Kraliyet Ordusu Komutanı olan Prayut, 2014-2019 yıllarında ülkeyi yöneten askeri hükümetin başbakanı olmuştu. Prayut, Mart 2019’da yapılan seçimlere cunta destekli Palang Pracharath (Halkın Devlet İktidarı) Partisinin adayı olarak girmiş, seçimlerin ardından seçilmiş milletvekillerinin oluşturduğu Temsilciler Meclisi ile cunta tarafından atanan askerlerden oluşan Senato’nun ortak oylamasıyla yeniden başbakanlık görevine getirilmişti. Taksin Şinavatra’nın en küçük kızı Paetongtarn Şinavatra, Ekim 2021’de babasının destekçileri tarafından kurulan en büyük muhalefet partisi Pheu Thai’de görev almıştı. Seçilmesi halinde Paetongtarn, Şinavatra ailesinden başbakanlık görevini yürüten dördüncü kişi olacak. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version