Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tarihi karar: Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü için uzlaşı sağlandı

Tarihi karar: Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü için uzlaşı sağlandı


– Suriye ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşme sürecinde kritik bir adım atıldı. Arap Birliği, üyeliğini iç savaşın patlak vermesi sonrası 2011’de askıya aldığı Suriye’yi yeniden kabul etmek konusunda uzlaştı.

Arap Birliği Genel Sekreterlik Sözcüsü Cemal Rüşdi, Suriye’nin yeniden kabul edilmesi yönündeki kararın onayladığını açıkladı. Karar, Mısır’ın başkenti Kahire’de basına kapalı şekilde düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında kabul edildi.

‘TOPLANTILARA HEMEN KATILMAYA BAŞLAYABİLİR’

Kararda, Suriye’nin Arap Birliği toplantılarına yeniden katılmaya hemen başlayabileceği belirtiliyor. Aynı zamanda, komşu ülkelerdeki sığınmacılar ve bölgedeki uyuşturucu kaçakçılığı gibi, Suriye’deki iç savaştan kaynaklı krize çözüm bulunması çağrısında bulunuluyor.

TEMAS GRUBU OLUŞTURULACAK

Arap Birliği’nin kararında, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Mısır ve Arap Birliği Genel Sekreterliği’nin bakanlar düzeyinde bir temas grubu kurarak Suriye hükümetiyle ilişkileri yeniden başlatacağı, krize adım adım çözüm bulunması arayışında olacağı belirtildi. Atılacak somut adımlar arasında, Suriye’ye yardımların gönderilmesinin kolaylaştırılması da yer aldı.

Suriye’nin Arap Birliği üyeliği, iç savaşın ilk aylarında Beşar Esad’n protestoculara karşı güç kullanması gerekçe gösterilerek askıya alınmıştı. Çok sayıda Arap ülkesi Şam’daki büyükelçiliklerini geri çekerken, Esad’ın görevi bırakması yönünde de çağrılar da yükselmişti.

KATAR’IN İTİRAZINA RAĞMEN…

Son dönemdeyse, Suudi Arabistan ve Mısır gibi bölgesel liderlerin de dahil olduğu çok sayıda Arap ülkesi ile Suriye yönetimi arasında yeniden temaslar başlatıldı. Katar gibi bazı ülkelerin ihtilafa siyasi çözüm bulunmadan tam normalleşmeye karşı çıkmasına rağmen, bir dizi Arap ülkesi ile Şam arasında üst düzey ziyaretler ve toplantılıar gerçekleştirildi.

Arap devletleri bir süredir, Şam yönetiminin Suudi Arabistan’da 19 Mayıs günü düzenlenecek Arap Birliği zirvesine davet edilip edilmeyeceği konusunda uzlaşma sağlamaya çalışıyordu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version