Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sudan’daki tarafların Cidde’deki görüşmeleri sürüyor


HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Sudan’daki tarafların “etkili bir ateşkese” varılması için görüşmelere devam ettiğini duyurdu.

 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Sudan’daki tarafların Cidde’deki görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı. 

 

Sudan’daki tarafların “etkili bir ateşkese” varılması için görüşmelere devam ettiği belirtilen açıklamada, Suudi Arabistan ve ABD’nin Sudan’daki tarafları etkili bir ateşkes sağlanması, genişletilmiş müzakereler için bir zaman çizelgesi belirlenmesi ve acil insani yardımların ulaştırılmasının kolaylaştırılması için çaba sarf etmeye çağırdığı belirtildi.

 

Açıklamada, Cidde’deki görüşmelerde Sudanlı tarafların “halkın acılarının hafifletilmesi için insani yardımların ulaştırılmasına yönelik bir güvenlik anlaşmasına varılması, zorunlu hizmetlerin yeniden sağlanması konusunda sorumluluklarını teyit ettiği” aktarıldı.

 

Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) temsilcilerinin 6 Mayıs’ta ön görüşmelere başladığı hatırlatılan açıklamada, 7 Mayıs’ta devam eden görüşmelerin önümüzdeki günlerde de süreceği ifade edildi.

 

NE OLMUŞTU?

 

Kuzey Afrika ülkesi Sudan’da, 2013’te, Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) tamamen orduya katılmasını öngören “askeri güvenlik reformu” konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, 15 Nisan’da sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

 

Sudan Egemenlik Konseyi Üyesi Orgeneral Şemseddin el-Kebbaşi, 2 Mayıs’ta, 2 gün içinde Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde, ülkede ateşkes sağlanmasını görüşmek üzere, ordu ve HDK temsilcilerinin katılımıyla doğrudan görüşmelerin başlayabileceğini açıklamıştı.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version