Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sudan’da ABD ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuğunda geçici ateşkes sağlandı: Yedi gün sürecek

Sudan'da ABD ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda geçici ateşkes sağlandı: Yedi gün sürecek


– Suudi Arabistan ve ABD, Sudan’da çatışan ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında sağlanan yedi günlük ateşkesin, Sudan yerel saatiyle yarın 21.45’te yürürlüğe gireceğini ve Sudan’daki krizi çözmek için Cidde şehrinde yapılan görüşmelerin devam edeceğini duyurdu.

YEDİ GÜNLÜK ATEŞKES TARAFLARIN ONAYIYLA UZATILABİLİR

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, Suudi Arabistan ve ABD’nin yayınladığı ortak açıklamada, ateşkesin tarafların onayıyla uzatılabileceği vurgulandı. Açıklamada, Sudanlı tarafların, ateşkes başlamadan önceki süre zarfında, sahada herhangi bir askeri kazanım peşinde koşmama taahhüdünde bulunduğu belirtilerek, “Tarafların daha önce uygulanmayan ateşkes ilan ettiği biliniyor ancak burada Suudi Arabistan ve ABD tarafından uluslararası düzeyde desteklenen bir ateşkes izleme mekanizması olacak” dendi. Ayrıca, Cidde’deki görüşmelerin devam edeceği ve bir sonraki görüşmelerde siviller için güvenlik ve insani koşulların iyileştirilmesi meselesinin masaya yatırılmasının beklendiği de aktarıldı.

TARAFLARIN CİDDE BİLDİRGESİ’NDEKİ TAAHHÜTLERE UYMASI DA KARAR ALTINA ALINDI

Sudan’ın tamamında uygulanacak olan “acil insani yardımların ulaştırılması ve temel hizmetlerin sağlanmasının” hedeflendiği kısa vadeli ateşkes anlaşması, tarafların Cidde Bildirgesi’nde insani yükümlülüklerle ilgili verilen taahhütlere uymasını kapsıyor.

BLINKEN: DÜNYANIN GÖZÜ SUDAN’DA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Silahları susturmanın ve insani yardımlara erişime izin vermenin zamanının geldiğini” söyledi. Blinken, “Her iki tarafa da bu anlaşmayı sürdürmeleri için yalvarıyorum – dünyanın gözü üzerlerinde” dedi.

NE OLMUŞTU?

Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında “HDK’nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Dünya Sağlık Örgütü, çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısının 604’e, yaralananların sayısının 5 bin 127’ye yükseldiğini açıklamıştı. Sudan Sağlık Bakanlığı Darfur bölgesinde en az 450 kişinin öldürüldüğünü duyurmuştu.(DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version