Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sırbistan’da on binlerce kişi şiddet karşıtı yürüyüş yaptı

Sırbistan'da on binlerce kişi  şiddet karşıtı yürüyüş yaptı


Sırbistan’da 17 kişinin öldürüldüğü iki silahlı saldırıya tepki amacıyla 12 Mayıs’ta başkent Belgrad’da on binlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenlendi. Muhalefet partilerinin çağrısı üzerine silahlı saldırıların ardından kamuoyunda “şiddet tanıtımı yapılmasının” durdurulması talebiyle Belgrad’daki meclis binasının önünde toplanan on binlerce kişi, olaylarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.

İÇİŞLERİ BAKANI İLE GÜVENLİK AJANSI MÜDÜRÜ’NÜN İSTİFASI İSTENİYOR

“Şiddete hayır” sloganı atan göstericiler, şehrin en önemli köprülerinden Gazela’ya yürüyerek ulaşımı aksattı. İçişleri Bakanı Bratislav Gasic ve Güvenlik Bilgi Ajansı (BIA) Müdürü Aleksandar Vulin’in istifasını isteyen, ülkede yayımlanan ve şiddetin her boyutunun yer aldığı reality programlarının kaldırılması çağrısında bulunan göstericiler, “Sırbistan şiddete karşı” yazılı pankartlar taşıdı.

Eyleme katılanlardan Velimir Jerkiç, “Bu, medyadan parlamentoya ve sokaklarda olup bitenlere kadar her düzeydeki şiddete karşı bir mesajdır” dedi.

Muhalefet partileri ve insan hakları gözlemcileri, Devlet başkanı Aleksandar Vucic’i ve iktidardaki popülist Sırp İlerleme Partisi’ni (SNS) otokrasi, medyaya baskı, siyasi muhaliflere yönelik şiddet, yolsuzluk ve organize suçla bağlantılı olmakla suçluyor. Vucic ve müttefikleri ise suçlamaları reddediyor. Vucic, muhalefeti “insanların duygularıyla oynamakla” suçladı ve Sırbistan’ın dört bir yanından yandaşlarını 26 Mayıs’ta yapılacak büyük bir mitinge çağırdı. Sırbistan polisi pazartesi günü yasadışı silahların teslim edilmesi için bir aylık af çıkarmıştı.

NE OLMUŞTU?

Başkent Belgrad’daki Vladislav Ribnikar İlkokulunda 14 yaşındaki K.K, 3 Mayıs’ta silahla ateş açmıştı. Saldırı sonucu 8’i çocuk, biri güvenlik görevlisi 9 kişi ölmüş, 6’sı çocuk biri öğretmen 7 kişi yaralanmıştı. 14 yaşındaki çocuğun saldırıyı bir aydır planladığı ve üzerinde saldırdığı öğrencilerin listesi ile okul planının bulunduğu belirtilmişti. Olay Sırbistan’ın ilk çok sayıda kişinin öldüğü okul saldırısı olarak kayda geçmişti. Başkentteki okul saldırısından iki gün sonra 21 yaşındaki saldırgan U.B, Mladenovac’ın Dubona köyünde seyir halindeki araçtan otomatik tüfekle etrafa rastgele ateş edip 8 kişiyi öldürmüştü. Sırbistan’da 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki silahlı saldırının ardından ulusal yas ilan edilmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version