Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sebahat Tuncel’in ailesi: Yeşil Sol Parti etrafında birleşmeliyiz

Sebahat Tuncel’in ailesi: Yeşil Sol Parti etrafında birleşmeliyiz


MELETÎ – Alevilerin eşit yurttaşlık sorununun Yeşil Sol Parti ile çözülebileceğini vurgulayan Sebahat Tuncel’in amcası Mehmet Tuncel, “Yeşil Sol Parti etrafında birleşmesi gerekiyor” çağrısı yaptı.  

 

Kürt sorununun demokratik çözümünde tarihi bir dönüm noktası olan 2013 ile 2015 yılları arasında “çözüm” adı altında yürütülen süreçte bir yandan İmralı Adası’nda görüşmeler yapan AKP, diğer yandan imha ve inkar politikalarıyla “Çöktürme Planı” hazırladı. İmralı Adası’nda tecridi ağırlaştırarak yeniden devreye koyan AKP, “Çöktürme Planı”nı da adım adım uyguladı. 

 

Bu planın adımlarından biri olan Kürt siyasetini tasfiye edilmesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeki belediyelere 11 Eylül 2016’da kayyım atamalarıyla başladı. Kayyım atamalarını sürdüren AKP, 25 Ekim 2016’da Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’yı gözaltına alarak, yerine kayyım atadı. 

 

Amed Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım edilmesine karşı başlayan protestolarda gözaltına alınan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, siyasi faaliyetleri gerekçesiyle açılan davada yıllarca cezaevinde tutuldu. Hakkında verilen 15 yıl hapis cezası Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmasına rağmen tahliye edilmeyen Tuncel, bu kez HDP Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 108 siyasetçi hakkında devam eden Kobanê Davası gerekçesiyle tutuklu bulunuyor. 

 

“Kumpas” olarak değerlendirilen davada, Tuncel ile birlikte siyasetçiler hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Kobanê Davası ile birlikte AKP’nin Kürtleri ve demokrasi güçlerini siyasetten tasfiye etme girişimleri, HDP’ye dönük kapatma davasıyla sürüyor. HDP ise iktidarın bu saldırılarına karşı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile seçimlere girdi. 

 

ALEVİLERİN SORUNLARI

 

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Tuncel’in ailesi, 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için Meletî halkına ve Alevilere seslendi. Tuncel’in amcası Mehmet Tuncel, yaşanan sorunların çözümü için herkese Yeşil Sol Parti’ye oy vermesi çağrısında bulundu. Tuncel, öncelikle Alevilerin eşit yurttaşlık başta olmak üzere yaşadıkları sorunlara değinerek, Yeşil Sol Parti’nin ötekilerin sesi olduğunu, Alevilerin sorunlarını da çözebileceğini söyledi. 

 

‘YEŞİL SOL PARTİ ETRAFINDA BİRLEŞELİM’

 

Alevilerin ancak Yeşil Sol Parti’yle temsil edileceğini söyleyen Tuncel, şöyle konuştu: “Yeşil Sol Parti Meclis’te güçlü olursa, Meclis’ten çıkan kanunlarda söz sahibi olacak. Bugüne kadar Meclis’te halka hizmet eden kanunlar çıkmadı. Bu nedenle her kesimin Yeşil Sol Parti’ye destek olması gerekiyor. Bizleri temsil edecek tek parti Yeşil Sol Parti’dir. Bugüne kadar sistem partilerinin hem Meletî halkına hem de Alevilere hiçbir faydaları olmadı. Bugüne kadar yanımızda olan, sesimiz olan Yeşil Sol Parti’de kendimizi temsil edebiliriz. Hiçbir sistem partisinin birbirinden farkı yok. Sesimizin dile gelmesi için bütün Alevilerin Yeşil Sol Parti etrafında birleşmesi gerekiyor.” 

 

Alevilerin de çözümü Yeşil Sol Parti’ye gördüğünü ve yoğun bir ilgisinin olduğunun altını çizen Tuncel, “CHP’den büyük bir kopuş var. Çünkü Aleviler CHP’de kendilerini bir basamak olarak görüyor. Bugüne kadar Alevilerin taleplerini karşılayan bir söylem ve pratikleri olmadı. Ancak Alevilerde biliyor ki her zaman kendilerine destek olan Yeşil Sol Parti bu talepleri karşılayabilir” şeklinde konuştu. 

 

‘KURTULUŞ YEŞİL SOL PARTİ’DE’

 

Alevilerin bu ilgisinin sandıklara da yansıyacağını dile getiren Tuncel, “Yıllardır ötekileştirilen Aleviler, artık kendileri için pratik adımlar istiyor. Bu pratik adımları atacak tek partinin Yeşil Sol Parti olduğunu onlarda görüyor” dedi. 

 

Alevilere seslenen Tuncel, “Alevilerin ve tüm öteki kesimlerin mutlaka her zaman kendilerinin yanında olan Yeşil Sol Parti’yi desteklemeleri gerekiyor. Çünkü kurtuluş Yeşil Sol Parti’de” çağrısında bulundu

 

MA / Mahmut Altıntaş

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version