Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya’dan ABD’ye karşı yaptırım: Listede Barack Obama da var

Rusya'dan ABD'ye karşı yaptırım: Listede Barack Obama da var


ABD’nin cuma günü 300’den fazla Rus kişi ve kuruluşa yeni yaptırım kararları almasının ardından Rusya’dan misilleme geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın aralarında bulunduğu 500 ABD vatandaşının yaptırım listesine alındığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD’nin Rus yetkilileri ve vatandaşlarına yönelik sürekli yaptırım uyguladığı belirtildi.Buna yanıt olarak 500 ABD vatandaşına yönelik yaptırım kararı alındığı belirtilen açıklamada, söz konusu isimlerin Rusya’ya girişine yasak konulduğu aktarıldı.

OBAMA DAHİL 500’DEN FAZLA KİŞİNİN RUSYA’YA GİRİŞİ YASAKLANDI

Açıklamada yaptırım listesine alınan 500’den fazla kişinin isimlerine yer verildi. Listede, eski ABD Başkanı Barack Obama dahil siyasi yetkililer, senato ve kongre üyeleri, Rusya hakkında yalan bilgiler yaymakla suçlanan uzman ve analistler, Ukrayna’ya silah sevkiyatı yaptığı gerekçesiyle savunma alanında faaliyet gösteren şirket yöneticileri yer aldı.

Rusya’ya karşı atılan herhangi bir “düşmanca” adımın yanıtsız kalmayacağı vurgulanan açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un daha önce New York’ta katıldığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısını takip etmeleri için Rus gazetecilerine Amerikan vizesinin verilmediği anımsatıldı.

Açıklamada, bu nedenle de ABD’nin Moskova Büyükelçiliğinin Rusya’da casuslukla suçlanarak tutuklanan ABD’li gazeteci Evan Gerşkoviç’i ziyaret etme talebinin de reddedildiği ifade edildi.

ABD YÜZLERCE HEDEFE YÖNELİK YENİ YAPTIRIMLARI HAYATA GEÇİRMİŞTİ

ABD dün G7 ülkeleri ve diğer uluslararası ortaklarla koordinasyon halinde yeni yaptırımlarla Rusya’nın askeri ve endüstriyel tedarik zinciri ile enerji gelirlerini hedef almıştı.ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC), Rusya’nın kritik teknoloji elde etmek için kullandığı kanallar, gelecekteki enerji gelirleri ve finansal hizmetler sektörüne yönelik 22 kişi ve 104 kuruluşa yönelik yaptırım uygulandığı ilan edilmişti.

ABD’den veya nerede bulunursa bulunsun ABD’li biri tarafından Rusya’daki herhangi bir kişiye mimarlık veya mühendislik hizmetlerinin ihracatı, satışı veya tedarikinin yasaklandığı belirtilen açıklamada, söz konusu yasağın 18 Haziran’dan itibaren yürürlüğe gireceği açıklandı.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı da 200’den fazla kişi, kuruluş, gemi ve uçağın yaptırım kapsamına alındığını duyurdu. Yaptırımların Rusya’nın savunma, ilgili malzeme, teknoloji, metal ve madencilik sektörlerini hedef aldığı belirtilen açıklamada, Rusya’nın gelecekteki enerji üretimini ve kapasitesini artırmaya dahil olan kurum ve kişilere yönelik yaptırımları da içerdiği aktarıldı.

ABD TİCARET BAKANLIĞI 71 ŞİRKETİ KARA LİSTEYE ALDI

ABD Ticaret Bakanlığı da çeşitli tüketim mallarının Rusya’ya ihracatına yönelik yeni kısıtlama getirdi ve ABD teknolojisine erişimi zorlaştırmak amacıyla çoğu Avrupa’da bulunan 71 şirketi kara listeye ekledi. ABD Hazine Bakanlığı Mali Suçlarla Mücadele Birimi (FinCEN) ve ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) da Rusya’nın ihracat kontrollerinden olası kaçınmalarına karşı tetikte olunması çağrısında bulunulan ortak bir ek uyarı yayımladı.

Söz konusu uyarıda, FinCEN ve BIS’in Haziran 2022’de yayımlanan ilk ortak uyarısına atıfta bulunuldu ve finans kurumları için Rusya ile ilgili yeni ihracat kontrolü kısıtlamaları hakkında ek bilgi sağlandı. Ayrıca uyarıyla, Rusya’nın askeri ve savunma sanayi üssüne tedarik ve ikmal sağlamak için gerekli teknoloji ile mallara erişimi daha fazla kısıtlamak ve engellemek için hazırlanan ve halihazırda devam eden angajmanlar ile girişimler yinelendi.

Cuma günkü hedefler arasında Lihtenştayn ve Hollanda da dahil olmak üzere Rus istihbarat servisleri tedarik ağları ve ajanları vardı. Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi de yaptırımlar kapsamına alındı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version