Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya Dışişleri’nden ABD’ye F-16 tepkisi: Batı için çok büyük riskler içeriyor

Rusya Dışişleri'nden ABD'ye F-16 tepkisi: Batı için çok büyük riskler içeriyor


ABD’nin, Avrupalı müttefiklerinin Ukrayna yönetimine F-16 savaş uçakları tedarik etmesine yeşil ışık yakacağını ve Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesi için “ortak eğitim programlarını” destekleyeceğini duyurmasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı’dan tepki geldi.

Rus TASS haber ajansının aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Aleksandr Gruşko batı ülkelerinin Kiev yönetimine F-16 savaş uçakları vermeye başlamasının etkilerine yönelik soruya “Batı ülkeleri için bunun büyük riskleri olacağı” yanıtını verdi.

Gruşko “Batılı ülkelerin gerilimi tırmandırma senaryosuna hala bağlı kaldığını görüyoruz. Bu kendileri için çok büyük riskler içeriyor. Her durumda, tüm planlarımızda bu dikkate alınacaktır ve belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahibiz” dedi.

Daha önce Ukrayna’ya F-16 tedarikine karşı çıkan ABD Başkanı Joe Biden, dün Japonya’daki G7 Zirvesi’ne katılan liderlere Washington’ın artık bu talebi karşılama yoluna gideceğini ve Ukraynalı pilotlara yönelik ortak eğitim programlarına ABD’nin de destek verdiğini söylemişti. Anccak henüz F-16’ların ne zaman, kaç tane ve hangi ülke tarafından tedarik edileceğine ilişkin karar verilmedi. ABD’li yetkililer bunun Ukraynalı pilotların eğitimi sürerken verileceğini açıkladı.

Birçok NATO ülkesinin elinde F-16 bulunuyor. Ancak ABD yapımı savaş uçaklarının üçüncü ülkelere verilebilmesi için Washington’ın onayı gerekiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD’nin F-16’ların tedarikine yeşil ışık yakmasını “tarihi bir karar” olarak tanımlamıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version