Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya cinsiyet değiştirme ameliyatını yasaklamaya hazırlanıyor

Rusya cinsiyet değiştirme ameliyatını yasaklamaya hazırlanıyor


Rusya’da doktorların “cinsiyet değiştirme” (cinsiyet uyum ameliyatı) ameliyatı yapmasını yasaklayan yeni bir yasa tasarısının sunulduğu açıklandı. Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre yeni yasa tasarısı tıp çalışanlarının “bir kişinin cinsiyetini değiştirmek için tasarlanmış tıbbi müdahaleler yapmasını” yasaklıyor, ancak çocuklarda doğuştan gelen cinsiyet anomalilerini tedavi etmek için yapılacak ameliyatları muaf tutuyor.

Tasarının bir kopyasını gördüğünü belirten haber ajansı TASS, doğuştan gelen anomalileri tedavi etmek için cerrahiye ancak federal bir halk sağlığı kurumundaki bir “tıbbi komisyon” tarafından onaylanması halinde izin verileceğini de söyledi.

LGBTİ+’LAR SÜRECİ CİNSİYET UYUM AMELİYATI OLARAK TANIMLIYOR

Dünya genelinde LGBTİ+’lar ve LGBTİ+ hakları savunucuları özellikle kanunlarda kullanılan “cinsiyet değiştirme” kalıbını kullanmıyor. “Cinsiyet değiştirme” ifadesinin, trans kadın ve trans erkeklerin cinsiyetlerini “gerçek olmayan” olarak işaret ettiği, doğumda belirlenmiş cinsiyeti doğru kabul ederek süreci “değiştirme” olarak tarif ettiği için doğru bir kavram olmadığını savunuyorlar.

Söz konusu yasa tasarısının Rus parlamentosunun alt ve üst kanadında onaylanması ardından da Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanması gerekiyor. Rusya’da Putin iktidarında, LGBTİ+ topluluğuna yönelik baskılar, Batı tarafından “geleneksel olmayan” yaşam tarzlarının teşvik edildiği savunularak muazzam ölçüde artmıştı. Geçen yıl Rusya parlamentosunda kabul edilen bir diğer yasa LGBTİ+’ların kamuda ve medyada temsilini etkili bir şekilde yasaklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version