Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Reuters’tan Erdoğan yorumu: Otoriter liderler iktidarda kaldıkça daha fazla risk yaratıyor

Reuters'tan Erdoğan yorumu: Otoriter liderler iktidarda kaldıkça daha fazla risk yaratıyor


İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a atıfla, “Otokrat liderler iktidarda kaldıkça daha fazla risk yaratıyor” başlıklı bir ekonomi analizi yayınladı. Hugo Dixon imzalı analizde “Yatırımcılar genellikle bir otokratın ticaret yanlısı olacağı umuduyla baştan çıkarılıyor. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, bu umutların uzun sürmediğini gösteriyor. Otoriter liderler iktidarda ne kadar uzun süre kalırsa, ekonomilerine zarar verecek kararlar alma riskleri o kadar artar” ifadeleri kullanıldı.

Otokratik yönetim tarzıyla ekonomik performans arasındaki ilişkinin doğrudan olmadığı vurgulanan analizde İngiltere’nin Brexit kararı ve Yunanistan’ın popülist hükümetlerinin ülkeyi iflasa sürüklediği örnekleri hatırlatıldı ve demokratik ülkelerde de kötü ekonomi kararları verildiğinin altı çizildi ancak “Bununla birlikte, liderler kendilerini otokrat olarak konumlandırdıklarında, özellikle kötü sonuç tehlikesi vardır” yorumu yapıldı.

‘ERDOĞAN İKTİDARA GELDİĞİNDE TÜRKİYE MALİ KRİZİN ARDINDAN TOPARLANIYORDU’

“Yatırımcılar, otoriter liderler ilk başta iş için iyi şeyler yapacaklarını düşünerek iktidara geldiklerinde genellikle heveslenirler. Örneğin, Erdoğan’ın iktidardaki ilk on yılında Türk borsası dolar bazında dokuz kat arttı. Benzer şekilde Rusya borsası, Putin’in Kremlin’deki ilk 14 yılında dolar bazında beş kat yükseldi. Ve Çin hisse senetleri, Şi’nin ilk döneminde dolar bazında yüzde 60 arttı. Bunun nedenlerinden biri üç liderin de büyüyen ekonomileri miras almasıdır. Erdoğan iktidara geldiğinde Türkiye bir mali krizin ardından toparlanıyordu. Başlangıçta onu uçurumun eşiğinden döndüren ortodoks politikaları sürdürdü. Ancak daha sonra enflasyon yükselirken faiz oranlarını düşük tutma şeklindeki alışılmışın dışında yaklaşımı benimsedi. Türk Lirası ikinci on yılında dolar karşısında değerinin yüzde 90’ından fazlasını kaybetti ve borsa dolar bazında yarı yarıya düştü.” ifadelerine yer verilen yazıda, Türk Lirası’ndaki değer kaybının sürmesinin beklendiği şu sözlerle ifade edildi:

“Öyle bile olsa, bu ayın başlarında yapılan ilk tur seçimlerde liderliği ele geçirmesinin ardından iktidarı devam edecek gibi görünüyor. Erdoğan, seçimler yaklaşırken geçici olarak lirayı destekledi. Ancak bunlar bittiğinde, para biriminde daha fazla düşüş muhtemel görünüyor.”

‘YERLEŞİK HALE GELDİKÇE ETRAFLARINI DALKALVUKLARLA ÇEVRELİYORLAR’

“Otoriter liderlerin görev dönemlerinin başlarında başarılı olmasının nedenlerinden birinin de tek adam iktidarını yerleştirmek için zamana ihtiyaçları olduğu” yorumu yapılan analizde “İlk günlerinde meslektaşlarını dinlemek zorunda kalıyorlar, bu da onların çılgınca yoldan çıkmalarını engelleyebiliyor. Ancak daha yerleşik hale geldikçe, genellikle kendileriyle aynı fikirde olmayanları sustururlar. Bunun yerine etraflarını onlara meydan okumaya korkan dalkavuklarla çevrelerler. Dahası, otokrat liderler -ki neredeyse hepsi erkektir- kavgaya karışmaya daha yatkındır çünkü ulusal erkeklik onların imajının bir parçasıdır. Ancak komşulara yönelik saldırganlık felaketle sonuçlanabilir. Bu en açık şekilde Putin’de görülüyor, ancak Şi’nin Tayvan’a karşı kılıç sallaması da maliyetli olabilir” ifadeleri kullanıldı.

Bu ülkelerde yaşananların Hindistan ve Hindistan Başbakan Narendra Modi için de dersler barındırdığını kaydeden Dixon, “Modi’nin önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde üçüncü kez seçilmesi bekleniyor. Erdoğan ise demokratik sistemlerin bile otokratik eğilimleri her zaman dizginleyemediğini ortaya koyuyor” diyen Dixon yatırımcılara, otokrat liderlerin başarılı gibi görünen icraatlarının o ülkenin ekonomisinde negatif sonuçlar doğurduğunu da akıllarında tutması gerektiği uyarısını da yaptı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version