Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Prof. Dr. Bilge Yılmaz, ‘Batıyoruz’ diyerek uyardı: Hâlâ bir şansımız var, bunu heba etmeyelim

Prof. Dr. Bilge Yılmaz, ‘Batıyoruz’ diyerek uyardı: Hâlâ bir şansımız var, bunu heba etmeyelim


İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Merkez Bankası’nın rezervlerinin tükenmek üzere olduğunu söyledi. Yılmaz, “: Erdoğan bu pazar seçilirse 29 Mayıs’tan sonra piyasaların ihtiyacı olan doları nereden ve nasıl bulacak? Tabii ki bulamayacak ve sermaye kontrolleri genişleyecek. Bunun sonuçları hepimiz için çok ağır olur. Az hasarla kurtulmak için hâlâ bir şansımız var. Bunu heba etmeyelim.” dedi.

YILBAŞINDAN BU YANA 22,1 MİLYAR DOLAR YAKILDI!

Seçim öncesi kurun patlamasını engellemek isteyen AKP rejimi, MB’nın rezervlerini yaktı. Seçim öncesinde MB’nın brüt rezervleri tam 9 milyar 5 milyon dolar azaldı. 12 Mayıs itibariyle brüt rezerv 105,1 milyar dolara geriledi. Yılbaşından bu yana yaşanan azalma 22,1 milyar dolar! Yine 12 Mayıs itibariyle merkez bankası net rezervleri 2.3 milyar doları indi ki bu tarihi bir dip! Swap hariç net döviz pozisyonu ise eksi 73,5 milyar dolar. (Altınlar dahil swap hariç net rezerv ise -57,8 milyar dolar)

ERDOĞAN SEÇİLİRSE YIL SONUNDA DOLAR 30 TL’Yİ BULACAK

Rejim, seçimi kazanma uğruna rezervleri tüketti ve seçim vaatleri ile harcamalarını büyük oranda artırdı. 28 Mayıs sonrası ekonomide kopacak tufanın büyüklüğü herkesi endişelendiriyor… Arka kapı müdahalelerine rağmen dolar 19,85’i aştı. 28 Mayıs sonrası nerede duracağını kimse kestiremiyor.

Erdoğan’ın yeniden seçilmesi durumunda en iyi ihtimalle bir kaç ay içerisinde 25-26 TL’yi göreceği tahmin ediliyor. Erdoğan’ın ‘yeni ekonomi modelinden taviz verilmeyeceği’ açıklamasından yola çıkan ekonomistler, yıl sonunda ise doların 30 TL olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

BİLGE YILMAZ: HALA BİR ŞANSIMIZ VAR!

Ekonomik darboğaz, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz’ın da gündeminde. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda önemli uyarılarda bulundu. 28 Mayıs’ta çok önemli bir karar verileceğini anlatan Yılmaz, şunları yazdı:

“Merkez Bankası rezervleri tükenmek üzere, her ay 8-9 milyar dolar cari açık veriyoruz, şirketler üretimlerini/ticaretini sürdürebilmek, vatandaşlar ise sisteme güvenmedikleri için dolar talep ediyor.

Burada cevaplanması gereken önemli bir soru var: Erdoğan bu pazar seçilirse 29 Mayıs’tan sonra piyasaların ihtiyacı olan doları nereden ve nasıl bulacak?

Tabii ki bulamayacak ve sermaye kontrolleri genişleyecek. Bugün şirketlere 5 bin dolar gibi komik bir döviz limit getirenler haftaya bunu tamamen yasaklayabilir.

Bunun sonuçları hepimiz için çok ağır olur.

📍 Ekonomi duracak
📍 Şirketler iflas edecek
📍 Karaborsa olacak
📍 İşsizlik artacak

Ekonomideki yıkımdan mümkün olan en az hasarla kurtulmak için hala bir şansımız var. Bunu heba etmeyelim.”

Merkez Bankası rezervleri tükenmek üzere, her ay 8-9 milyar dolar cari açık veriyoruz, şirketler üretimlerini/ticaretini sürdürebilmek, vatandaşlar ise sisteme güvenmedikleri için dolar talep ediyor.

Burada cevaplanması gereken önemli bir soru var: Erdoğan bu pazar seçilirse 29…

— Bilge Yılmaz (@ProfBilgeYilmaz) May 23, 2023

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version