Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Politico: Türkiye’deki seçimler Yunanistan’ın başını ağrıtıyor

Politico: Türkiye'deki seçimler Yunanistan'ın başını ağrıtıyor


try{document.domain=’www.politico.eu’;} catch (e) {}"+"ipt>"); document.close(); }]]> ABD merkezli Politico dergisinin internet sitesinde yayınlanan “Türkiye seçimleri Yunanistan’ın başını ağrıtıyor” başlıklı analizde muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun rakibi Recep Tayyip Erdoğan’dan daha yumuşak bir tona sahip olsa da Türkiye’nin “stratejik kırmızı çizgilerinin” Doğu Akdeniz’de sorun yaratmayı sürdüreceği vurgulandı.

‘TÜRKİYE’NİN TEMEL STRATEJİK ÖNCELİKLERİ MUHTEMELEN ESNEK OLMAYACAK’

“Türklerden sonra, Yunanlılar pazar günkü Türkiye seçimlerinin en yakın gözlemcileri olacaklar ve kim kazanırsa kazansın, seçimden sonra Ege Denizi’ndeki eski düşman (ama NATO müttefiki) için her şeyin pembe olacağına dair çok az yanılsamalar var. Yunanlılar özellikle sevmedikleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geri dönmesinden mutlu olmayacak. Erdoğan, Yunan savaş uçaklarını Ege Denizi üzerinde tehlikeli bir entrikaya sokmakla kalmadı, aynı zamanda bir Yunan adasını bir gecede ele geçirebileceğini ima etti ve hatta Atina’yı füze saldırısıyla tehdit etti. 2020’de İstanbul’daki Ayasofya’ıyı müzeden Osmanlı döneminde olduğu gibi camiye dönüştürme kararı, Yunanlılar üzerinde özellikle ağır bir kültürel yara açtı” ifadelerini yer verilen Nektaria Stamouli imzalı analizde “Yumuşak dilli 74 yaşındaki eski bürokrat, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kesinlikle daha kolay bir diplomatik ortak olduğunu kanıtladı, ancak birçok kişi onun özden çok üslup değişikliği sunabileceğini belirtiyor. Deniz sınırları, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki enerji kaynakları gibi büyük bölgesel mücadeleler söz konusu olduğunda, Türkiye’nin temel stratejik öncelikleri muhtemelen esnek olmayacak” ifadeleri kullanıldı.

MİÇOTAKİS: ‘MAVİ VATAN’ TÜRK YAYILMACILIĞININ YAPI TAŞI

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in “Türkiye’deki yıkıcı depremlerin ardından iklimdeki göreli iyileşmeyi memnuniyetle karşılıyorum, ancak hiçbir hayalim yok. Türk politikası bir gecede değişmeyecek” sözlerine yer verilen analizde Miçotakis’in özellikle Türkiye’nin “Mavi Vatan” stratejisinden rahatsızlık duyduğu vurgulandı. Miçotakis’in “Mavi Vatan”, son yıllarda Türk yayılmacılığının yapı taşı oldu ve vatanımız için potansiyel bir tehdit oluşturuyor” sözleri analizde yer aldı.

‘KILIÇDAOĞLU KAZANIRSA ATİNA’YA YAKLAŞIM ÇOK DAHA DOSTANE OLACAKTIR’

Politico’nın analizinde görüşlerine yer verilen Küresel İlişkiler Enstitüsü direktörü ve Yunanistan Amerikan Koleji’nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Constantinos Filis, Türkiye’nin seçimlerinde rakipler arasında belirgin bir tarz farkı olduğunu savundu ancak Ege’nin güvenliği konusundaki pozisyonlarının büyük olasılıkla çok farklı olmayacağı konusunda uyardı. Filis,”MaviVatan doktrini Kemalistlerin bir icadıydı, Yunan adalarının askerden arındırılması meselesi de öyle” dedi. Filis, “Erdoğan çıtayı bu kadar yükseltmişken Kılıçdaroğlu’nun söylemi değiştirmesi ne kadar kolay olur bilmiyorum” dedi.

Risk analizi şirketi Eurasia Group’ta Türkiye ve AB uzmanı olarak çalışan Emre Peker de dergiye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan yeniden seçilmeyi garantilerse, Türkiye’nin Yunanistan ile uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara yaklaşımının değişmesi pek olası olmayacak. Kemal Kılıçdaroğlu kazanırsa, Türkiye’nin kırmızı çizgileri hareket etmese bile Ankara’nın Atina’ya yaklaşımı çok daha dostane olacaktır.” (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version