Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Piyasalar güne dalgalı seyirle başladı

Reuters: AKP ekonomide bölündü, gayrıresmi bir grup faiz artışı istiyor


Uluslararası piyasaların odağında olan ABD’deki borç limiti krizinde ilerleme sağlanırken, para politikası tarafında ‘şahin’ fiyatlamalar güçleniyor. Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugüne kadar attığı adımlara karşın özellikle konut piyasasının sıcak kalmaya devam ettiğine dikkat çekiyor. ABD’nin 20 kentindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks ise aylık bazda mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 0,5 arttı.

FAİZ İNDİRİMİ FİYATLAMALARI ORTADAN KALKTI

Bugün açıklanacak yoğun verilerle birlikte Fed’in Bej Kitap Raporu’nun takip edileceğini aktaran analistler, raporda gelecek dönem para politikalarına ilişkin olası ipuçlarının aranacağını söyledi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay 25 baz puan faiz artıracağına yönelik beklentiler yüzde 63 seviyesine çıkarken, Banka’nın sene sonuna doğru faiz indirimine gidebileceğine yönelik fiyatlamalar da ortadan kalktı.

AVRUPA’DA SATIŞ AĞIRLIKLI SEYİR

Avrupa’da dün satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, bugün gözler Almanya’da açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. Analistler, bölgede güçlü kalmaya devam eden enflasyon baskısının Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek dönem para politikası beklentilerini daha da “şahinleştirebileceğinden” endişe edildiğini söyledi.

Türkiye’de dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 3,83 üzerinde 4.951 puandan tamamladı.

Serbest piyasa ve bankalarda 20,63’ten alınan dolar 22,25’ten satılıyor. Euro 22,06’dan alınıp, 23,78 liradan el değiştiriyor. Merkez Bankası’nın resmi dolar kuru 20,34 liradan açılış yaptı.

1398 liraya yükselen gram altın 1400 lira sınırını zorluyor. Çeyrek altının satış fiyatı 2 bin 308 lira. Altının ons fiyatı ise 1961 dolar.

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) haziran vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,2 azalışla 5.833 puandan başladı.(EKONOMİ SERVİSİ/AA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version