Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pakistan’da gerilim tırmanıyor: Sekiz ölü, 1000’e yakın gözaltı

Pakistan'da gerilim tırmanıyor: Sekiz ölü, 1000'e yakın gözaltı


– Pakistan’da hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle dün tutuklanan eski Başbakan İmran Han, bugün yüksek güvenlik önlemleri altında tutulduğu polis misafirhanesinde hakim karşısına çıktı. Duruşmada, Han’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedilirken, gözaltı süresinin sekiz gün uzatılmasına karar verildi.

Öte yandan yerel basın İslamabad hükümetinin orduyu güvenliğin sağlanması için görevlendirdiğini aktardı. Ülkede Han’ın taraftarları ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar devam ederken Pakistan ordusu, Han’ın taraftarlarının ordu yerleşkelerine saldırılarının sürmesi hâlinde sert karşılık verileceği uyarısında bulundu.

PTI’NIN ÜST DÜZEY İSİMLERİ DE GÖZALTINA ALINDI

Ülkede güvenlik güçleri ile Han taraftarları arasındaki çatışmalarda en az sekiz kişi öldü, 1000’e yakın gösterici ise gözaltında. Sabah saatlerinde Adalet Hareketi Partisi (PTI) Genel Sekreteri Asad Ömer’in İslamabad Yüksek Mahkemesi kompleksi içinde gözaltına alınmasının ardından partinin İmran Han’dan sonra 2 numarası olan eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de gözaltına alınan isimlere eklendi.

Ülkenin Belucistan, Pencap ve Hayber-Pahtunhva eyaletleri asayişin sağlanması için merkezi hükümete orduyu devreye sokması çağrısının ardından İslamabad hükümeti, orduyu ülkedeki güvenliği sağlaması için görevlendirdi.

NE OLMUŞTU?

Hakkındaki davaların duruşmalarına katılmak üzere Lahor’dan başkent İslamabad’a gelen Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri Han dün mahkeme önünde paramiliter birlikler tarafından tutuklanmış, hakkındaki tutuklama kararı Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından verilmişti. İslamabad polisi tarafından yapılan açıklamada, PTI lideri ve eşinin, 50 milyar rupinin (yaklaşık 3 milyar 420 milyon lira) yasallaştırılması için bir emlak firmasından milyarlarca rupi almakla suçlandığı ve bu sebeple Han’ın tutuklandığı belirtilmişti. Tutuklama kararında Han ve eşi Büşra Bibi, yolsuzlukla suçlanıyor. Han, başkente komşu Ravalpindi’deki NAB merkezine götürülmüştü.

Han 7 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Başbakan Şahbaz Şerif, İçişleri Bakanı Rana Sanaullah ve Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkan Yardımcısı Tümgeneral Faisal Nasir’in kendisine yönelik suikast planının arkasında olduğuna dair iddialarını sürdürmüştü.

Pakistan’da parlamentoda 10 Nisan’da yapılan güven oylamasında 174 “hayır” oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü. Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan’da mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti. Han koalisyon hükümetinin erken seçim ilan etmediği gerekçesiyle 28 Ekim 2022’de Lahor’dan İslamabad’a yürüyüş başlatmıştı. Vezirabad’da 3 Kasım 2022’de konvoyuna ateş açılması sonucu Han iki bacağından yaralanmıştı. Saldırıda bir kişi ölmüş, 13 kişi yaralanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version