Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Onbinler Maltepe’ye yürüyor: Newroz ruhuyla 1 Mayıs’a


İSTANBUL – Sendika, siyasi parti, dernek ve kurumlar kortejler haline Maltepe Meydanı’na yürüyen onbinler, “AKP gidecek emekçiler kazanacak” sloganıyla alana giriş yapıyor.

 

İstanbul’da, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs mitingi öncesi on binler Maltepe Meydanı’na akın etti. 

 

EMEK BİZİM GELECEK BİZİM

 

Bu yıl “Emek bizim gelecek bizim” şiarıyla düzenlenen 1 Mayıs kutlaması için sabahın erken saatlerinde kentin birçok yerinde toplanan işçi ve emekçilerin yanı sıra siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika ve dernek üyeleri, Marmaray’ın İdealtepe Durağı’nda buluştu. Bir yandan halaya duran, diğer yandan da “Bijî berxwedana zindana” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla kutlamanın gerçekleştirileceği meydana yürüyen binlerin coşkusuna, Barış Anneleri de beyaz tülbentleri ve yöresel kıyafetleriyle eşlik etti.

 

Her yıl gündeme taşınan ve kutlamalara damga vuran pankartların bu yılki temel gündemi ise 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimler oldu. Kortejler halinde iki koldan yürüyüşe geçen kitlenin en önünde DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin, “Emek bizim Gelecek bizim” pankartı yer alıyor. 

 

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI: BİRLİKTE DEĞİŞTİRCEĞİZ

 

Emek ve Özgürlük İttifakı, “Birlikte değiştireceğiz” pankartıyla kortejde yer alırken, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), “Faşizme ve sömürüye karşı serî hilde” pankartıyla alana yürüdü. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul Gençlik Meclisi  “Kerpiç evlerden geliyoruz sarayları yıkmaya”, “Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır” ve “Li hemberi faşîzme serî hildin dayika kurd” pankartlarıyla, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) “Savaşa, tecride, sömürüye karşı Newroz ruhuyla 1 Mayıs”, Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), “Açlığa, faşizme, işgale karşı tek yol devrim”, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) “Enkazda kapitalist sistem gelecekte biz varız” pankartlarıyla alana yürüyor.

 

 

KADIN VE GENÇLERİN MESAJI NET

 

İşçi ve emekçilerin yanı sıra kadın ve gençler de AKP-MHP iktidarının 21 yıldır yürüttüğü savaş politikalarına karşı pankart ve dövizlerle kortejde bulundu. Halkevci Kadınlar’ın, “Elimiz yakanızda kadınlar isyanda” pankartıyla yürüdüğü meydana, Ciwanen Karker,  “Bu halkı savunacağız, güneşe varacağız” pankartını taşıdı. Ayrıca, “Gençlik devirecek”, “ Özgürlük sokaktadır”, “Saraylar Saltanatlar çöker” ve “Yıldız savaşları değil sınıf savaşları” dövizleri de sloganlar ile havaya kaldırıldı. Kadın meclisleri, “ Yaşasın kadınlar”, Kadın düşmanlarını göndereceğiz”, “Patronsuz şiddetsiz bir dünya”, “Yardım değil iş istiyoruz” ve “Oylarımızı özgürlük için kullanacağız” dövizleriyle seçim mesajlarını verdi.

 

 

BARIŞ ANNELERİ YEŞİL SOL PARTİ KORTEJİNDE

 

Beyaz tülbentleri ve yöresel kıyafetleriyle buluşma noktasına gelen İstanbul Barış Anneleri Meclisi ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile birlikte Yeşil Sol Parti İstanbul İl Örgütü’nün “Yeşil Sol Parti” yazılı pankartının ön saflarında yer aldı.

 

ÖHD’DEN SAVUMA ‘SUSTURULAMAZ’ MESAJI

 

25 Nisan’da gözaltı ve tutuklama saldırılarıyla karşı karşıya kalan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) de “Tutuklanan arkadaşlarımız serbest bırakılsın” ve “Savunma susturulamaz ÖHD susturulamaz” pankartıyla tepkisini gösterdi. 

 

KATLEDİLENLER ANILIYOR

 

Öğrenci Faaliyeti ise, katledilen Deniz Poyraz, Kemal Kurkut ve Tahir Elçi gibi isimlerin fotoğraflarıyla alana yürüyor.

 

SOĞAN MI SOYAN MI?

 

Mitinge katılmak için arama noktasından geçmek isteyen Erol Temurçi adlı yurttaş, boynuna “emeğin simgesi”  olarak ifade ettiği soğanları takarak geldi. Boynuna taktığı soğanın siyasi içerik taşıdığını belirterek Temurçi’yi alana almayan polisler, “Soğanı yiyeceğim buna da mı izin vermeyeceksiniz” cevabıyla karşılaştı. Buna karşın Temurçi’nin taşıdığı “Soğan mı soyan mı” pankartının da alana sokulmasına izin verilmedi.

 

 

Ayrıca yürüyüş öncesi 10 Partizan okuru, İbrahim Kaypakkaya flamaları taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.  

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version