Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

NYT’den 28 Mayıs sonrası için yorum: Seçimi kazananın ödülü krizin eşiğindeki ekonomi olacak

NYT'den 28 Mayıs sonrası için yorum: Seçimi kazananın ödülü krizin eşiğindeki ekonomi olacak


– Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna az bir zaman kala uluslararası basın seçimin olası sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerine devam ediyor. ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), “Türkiye’deki seçimin kazananı için ödüllerden biri krizin eşiğindeki ekonomi olacak” başlığıyla bir makale yayımladı. Makalede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilebilmek için yaptığı harcamaların Türk Lirası üzerindeki baskıyı artırarak ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durumu kötüleştirdiği yorumuna yer verildi.

‘SEÇİMDEN SONRA GÜNDEMİ EKONOMİ DOMİNE EDECEK’

NYT’nin İstanbul büro şefi Ben Hubbard’ın kaleme aldığı makalede, dünyanın en büyük yirmi ekonomisinden biri olan Türkiye’deki ekonomik çöküşün diğer ülkelerde de hissedilebileceği vurgulandı. Makalede, 28 Mayıs’ta sandıktan birinci çıkacak adayın gündemini ekonominin domine edeceği ifade edildi. Dış İlişkiler Konseyi’nde küresel ticaret ve finans uzmanı olan Brad W. Setser’in görüşlerine de yer veren makale, ABD’li ekonomistin “Geçtiğimiz birkaç çeyrekteki nispeten güçlü ekonomi, sürdürülemez politikaların ürünü oldu” yorumunu okuyucularına aktardı. Setser, seçimden sonra Türkiye ekonomisinde büyük olasılıkla bir daralma veya durgunluk olacağı yorumunu yaptı.

Makalede, Erdoğan’ın seçim sürecinde “faizleri düşük tutmaya devam edeceklerini” defalarca vurguladığını hatırlatıldı. Hubbard, Maraş depremlerinin yol açtığı ve ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 9’una denk düşen 103 milyar dolar kaybın da tabloya eklenmesiyle ekonomik görünümün kötüleşmesinin beklendiğine işaret etti.

ERDOĞAN’IN SEÇİM ODAKLI EKONOMİ POLİTİKALARI UZUN VADEDE ZARAR VERECEK

NYT’de yayımlanan makalede, Erdoğan’ın Katar, Rusya ve Suudi Arabistan ile bazı finansal anlaşmalar yaptığı hatırlatılırken, “Bu anlaşmaların çoğunun detayları kamuoyu ile paylaşılmadı fakat ekonomistler Erdoğan’ın seçimi kazanmak için odaklandığı kısa vadeli stratejilerin uzun vadede ülkenin ekonomik sağlığını düşünmediğini söylüyor” ifadelerine yer verildi.

SERMAYE KONTROLLERİ GELEBİLİR

Ben Hubbard’a göre ekonomistler, Erdoğan’ın söz konusu ekonomi politikalarını sürdürmesi hâlinde Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybının sürmesini, hükümetin döviz çekme işlemlerine kısıtlamalar getirmesini ve devletin döviz sıkıntısı çekmesini bekliyor. NYT İstanbul bürosu şefi, Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçilmesi hâlinde, meclisteki Cumhur İttifakı çoğunluğunun Kılıçdaroğlu’nun manevra kabiliyetini kısıtlayacağı yorumunu yaptı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version