Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mülakat mağdurları işlerine geri dönmeyi bekliyor


WAN – Wan’da kayyım tarafından işten çıkarılan ve açtıkları 4 davayı da kazanmalarına rağmen görevine iade edilmeyen işçiler, adalet mücadelelerini sürdürüyor. 

 

Wan Büyükşehir Belediyesi’ne 2016’da yılında atanan kayyım, 2018 yılında kadroya geçiş sınavına giren 306 taşeron işçiyi başarısız sayarak işten çıkardı. Kayyıma karşı hukuk mücadelesi başlatan işçiler, açtıkları 4 davayı kazanmalarına rağmen işlerine iade edilmedi. Yerel mahkeme kararının Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’nin onanmasının ardından işçiler dördüncü kez mülakata çağrıldı. Ancak yapılan mülakatlar sonucunda tüm işçiler başarısız sayılarak, işlerine iade edilmedi.

 

AKP’YE YAKIN KİŞİLER İŞE ALINDI 

 

Yerine kayyım atanan Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, göreve gelir gelmez ilk işlerinin 306 mağdur işçinin işlerine geri dönmesini sağlamak olduğunu belirterek, kayyımlar döneminde sadece AKP ve AKP’ye yakın kişilerin işe alındığını söyledi. Avcı, “Ama mağdur edilen 306 işçi ise işe alınmadı. Şimdi bu işçi arkadaşlar Bölge İdare Mahkemesi’ne 4 kez başvuru yapmış ve kazanmışlar. Yani kayyım sınav ve mülakat yapıyor ama usulsüz yapıyor. Sınava tabi tutuyorlar ama ne kamera kayıtları var, ne yazılı kağıt var. Dolasıyla kendi anlayışlarına denk gelmeyen insanları işe iade etmiyorlar. Bölge İdare Mahkemesi’nin kararına rağmen bu işçi arkadaşlar doğru dürüst bir şekilde bir sınava tabi tutulmadılar. Örneğin bir otobüs şoförüne, kendi alanın dışında başka alanlarda sorular soruyorlar. Biz onların o sorunlarını çözme kararını almıştık. Bu arkadaşları işlerine iade edecektik ve mağduriyetleri ortadan kalkacaktı. Ama kayyım atanmasıyla birlikte işlerine geri dönemediler” diye konuştu. 

 

‘BARBİ’NİN YANINDAKİ KİM?’

 

Mağdur işçilerden Zafer Uyar, işten çıkarılmalarının tek nedeninin siyasi olduğunu söyledi. İşçiler olarak Wan Büyükşehir Belediyesi’nde çalışırken 696 Nolu KHK ile taşerondan kadroya geçiş hakkı kazandıklarını belirten Uyar, “Yasa gereği çalıştığımız kuruma müracaat etmemiz gerekiyordu. Bizler de Wan Büyükşehir Belediyesi’ne çalıştığımız için kadro için müracaat ettik. Yaklaşık 10 gün sonra arşiv araştırması yapılmasının ardından bin 786 işçi içerisinde yaklaşık bin 700 işçi kadro almaya hak kazandı. İşçilerin kadro almayı hak kazandığı yazısı resmi yollarla tebliğ edildi. Yazı bize tebliğ edildikten iki ay sonra mülakata alındık. Mülakatta ‘Efsane Çeçen komutan kimdi?’, ‘Barbi’nin yanındaki erkek sevgilisi kimdir?’ gibi absürt sorular soruldu” diye aktardı. 

 

‘EVRAKTA SAHTECİLİK YAPIYORLAR’

 

Seslerini duyurmak için birçok kez eylem yaptıklarını söyleyen Uyar, “Wan’daki eylem etkinlik yasakları nedeniyle sesimizi duyuramadık. Basın açıklamaları ve sivil toplum örgütlerini yanımıza alarak sesimizi duyurmaya çalıştık ve hala sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Çünkü bu süreçte 7 arkadaşımız hayatını kaybetti. Bu mücadeleyi asla bırakmayacağız. Yapılan mülakatın usulsüz olduğuna yönelik hukuku süreci başlattık. Bizler mülakata giriyoruz. Mülakattan sonra ‘hayırlı olsun’ diyorlar. Ama mülakat sonuçları açıklandığında, bakıyoruz ki hiç kimse bir soruyu dahi bilememiş. Düşünün 306 işçiden hiçbiri bir soruyu dahi bilememiş. Bunun temelinde art niyet yatıyor. Şimdi mahkemeyi aldatıyorlar. Kayyım yönetimi evrakta sahtecilik yaparak mahkemeleri aldatmaya çalışıyor. Sahte evrakla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Bu konuda maddi manevi tazminat açacağız” diye konuştu. 

 

‘KAYYIM GİDECEK, GERİ DÖNECEĞİZ’

 

İşlerine iade edilmelerinin AKP Wan Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu tarafından engellendiğini ifade eden Uyar, “AKP’nin mevcut milletvekili, o dönemin Van il başkanı, sendika aracığıyla işçilere ‘benim partimin üyeleri mi ki ben yardımcı olayım ya da beni belediye başkanı mı seçtiler ben onlara yardımcı olayım?’ dedi. Kayyımlar gidecek, ülkeye hukuk düzeni gelecek, biz de işimize geri döneceğiz. Biz bu mücadeleyi asla ve asla bırakmayacağız. Bizler 306 insan ve ailelerimizle beraber binleri buluyoruz. Bu kadar insanı sosyal soykırıma uğratmanın illa ki toplum ve hukuk nezdinde bir cevabı olacaktır. Sorunun temelinde şimdiki AKP Wan Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu’nun olduğunu biliyoruz. Hayatını kaybeden arkadaşlarımızın adına bu mücadeleyi asla bırakmayacağız” dedi. 

 

‘BİZLERE KARŞI ADALETSİZLİK VAR’

 

İade edilmeyen işçilerden Ayfer Turgut, Wan Büyükşehir Belediyesi’nde 5 yıl önce kayyım tarafından işten çıkartılarak mağdur edildiklerini söyledi. Mahkemeyi kazanmalarına rağmen yıllardır işine geri dönemediklerini dile getiren Turgut, “Hukuksuzluk devam ediyor. Seçimlerden sonra işimize geri dönmeyi talep ediyoruz. Bizler ailece mağdur edildik. Buradan herkese sesleniyorum; sesimizi duysunlar, mağduriyetimizi görsünler; sesimize ses, sözümüze söz olsunlar. Bizim bu mağduriyetimize hukuk işlemedi. Zaten usulsüz bir mülakat yapıldı. 306 kişi dört defa mülakata girdi ama her seferinde başarısız diye işimize geri dönemedik. Kesinlikle bizlere karşı adaletsizlik, ötekileştirme, kin, öfke var. Önümüzdeki seçimde herkes için adalet istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version