Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Maltepe tek ses: 14 Mayıs’ta güneş doğacak


İSTANBUL – Maltepe’deki 1 Mayıs mitinginde, tek ses olan yüzbinler, “14 Mayıs’ta güneş doğacak” mesajı verdi. 

 

İstanbul’da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla gerçekleştirilen miting, görkemiyle damga vurdu. İşçi ve emekçiler başta olmak üzere kadınlar, gençler ve her renkten yüzbinlerce kişinin buluştuğu mitingde, coşku bir an olsun dinmedi. Kortejler halinde Marmaray İdealtepe Durağı’ndan alana akan kitle, miting boyunca 14 Mayıs’ta AKP-MHP iktidarını göndereceklerini haykırdı.

 

İMRALI TECRİDİNE TEPKİ 

 

Yine mitinge damga vuran gündemlerden biri de İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağırlaştırılmış tecrit altında tutulan ve 26 aydır haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın durumu oldu. Sık sık atılan sloganlarla İmralı tecridine tepki gösterildi. Tecrit, yoksulluk, emek sömürüsü, kadın katliamları, depremlerdeki ihmalkarlık ve 21 yıllık AKP iktidarının yarattığı tüm yıkım ve krizlere karşı öfkeleriyle alanı dolduran kitle, uzun süre halaylar çekerek coşkularını yansıttı. “Tayyip istifa” sloganının yankılandığı mitingde, ortak mücadele vurgusu öne çıktı. 

 

Miting, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlarken, bu esnada, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan” sloganları atıldı. Daha sonra Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarının seslendirdiği Enternasyonal Marşı’yla miting devam etti. Alandaki yüzbinler seslendirilen Çaw Bella şarkısına eşlik etti. Marş sonrası AKP-MHP iktidarına tepki bir kez daha yankılanırken, kitlenin ısrarıyla marş ikinci kez okundu.

 

POLİSE TEPKİ 

 

Bu sırada giriş yapan Kaldıraç üyelerinin açtıkları pankart demir çubuk olduğu gerekçesiyle miting alanına alınmazken, polis 4 Kaldıraç üyesinin de aralarında bulunduğu 8 kişiyi test kelepçe yaparak gözaltına aldı. Gözaltılara, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Kahrolsun faşizm” sloganıyla tepki gösterildi. Gözaltılar sonrası alandaki gerginlik bir süre devam etti.

 

‘AKP HALKA HESAP VERECEK’

 

Marşların ardından oyuncu Orhan Alkaya’nın sunumuyla 1 Mayıs Andı’na eşlik eden yüzbinler sık sık “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Bijî biratiya gelan” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı. 

 

Daha sonra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Korkmaz, TDB Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tarık İşmen, sahneye çıkarak kitleyi selamladı.

 

ÇERKEZOĞLU: HEPİMİZİ YOKSULLAŞTIRDILAR

 

Mitingde ilk olarak konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu sözlerine, “Yıllardır haksızlığın, hukuksuzluğun, yasakçılığın, talanın, yalanın, egemen olduğu bir rejimde yaşıyoruz. Bu düzenle hepimizi yoksullaşırtırdılar. Özgürlüklerimizi, halkımızı ve haklarımız gasp ettiler, adaleti yok ettiler. Bu güzel ülkenin taşını, toprağını kendi servetleri gibi kullandılar. Yağmaladılar, kirlettiler. Bir doğal afet olan depremi bir felakete dönüştürdüler. Bunun bedelini çok acı ödedik” diyerek başladı.

 

‘YAN YANA, OMUZ OMUZAYIZ’

 

Bu yılki 1 Mayıs’ın tarihsel bir anlamı olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Yan yana, omuz omuzayız. Kötülük ve iyilik, yalanla doğru, arsızlıkla tevazu, hırsızlıkla alınteri, istimlakla hürriyet arasında seçim yapacağımızı 14 Mayıs’ta yan yana, omuz omuza olacağız. Ve bu kötülük düzeninden hep birlikte kurtulacağız. Haramilerin saltanatını yıkacak mıyız? Ekmeğimizi patronların insafına, haklarımızı tek kişinin keyfine bırakan bu düzeni yıkacak mıyız? Bu daha başlangıç. Bu düzeni değiştirecek üretimden gelecek gücümüzle eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın ve kardeşliğin, emeğin Türkiye’sini hep birlikte kuracağız” dedi.

 

TAKSİM’SİZ SON 1 MAYIS 

 

Taksim Meydanı’nın yasaklı olduğu son 1 Mayıs’ı kutladıklarına dikkat çeken Çerkezoğlu, şöyle dedi: “Gelecek yıl Gezi Parkı’nda buluşacağız. Yitirdiğimiz evlatlarımızın adını taşıyan ağaçların arasında and olsun ki kol kola yürüyecek ve Taksim Meydanı’na gideceğiz. Nazım Hikmet’İn de dediği gibi  ‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim’. Yolumuz açık olsun.” 

 

KABLAN: YARGI ÖNÜNDE HESAP VERECEKLER

 

“1 Mayıs’ta emekçilerin, işçilerin, işsizlerin, emeklilerin, kadınların, gençlerin, LGBTİ+’lerin bitmeyen bir öfkesi var” diyen KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, ülkedeki “tek adam rejimi”nin yarattığı çoklu krizlere değinerek, “Pandemiden savaşlara ekonomik krizden ekolojik yıkıma, yaşamımızı talan eden bu tek adam rejimine yönelmiş bitmeyen bir öfkemiz var bu 1 Mayıs’ta” dedi. 6 Şubat depreminde yaşamını yitiren depremzedeleri de anan Kablan Yeşil, “3 ayı geçti hala en insanı ihtiyaçlar karşılanmadı. Buna karşı çadırların çalındığı, gıda kolilerin seçim aracına taşındığı öfke var bugün bu meydanda” dedi. Biz bir kez daha söz veriyoruz, sesimizi enkazın altında boğan bu iktidarla, tek adam rejimiyle hesaplaşacağız, yargı önünde hesap verecekler” dedi.

 

Kablan, “Gezi Direnişi tutsaklarının, adalet mücadelesinin öfkesi var bugün bu meydanlarda. Bu öfkeniz 1 Mayıs’tan 14 Mayıs’a, mutlu bir geleceğin filizleneceğinin umudu da var bugün. İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden hayata geçirmenin yeniden umudu ve iradesi var 1 Mayıs alanlarında” şeklinde konuştuğu sırada yüz binler hep bir ağızdan “Jin jiyan azadî” sloganı attı.

 

KORAMAZ’DAN GEZİ TUTUKLULARINA SELAM 

 

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da, sözlerine bir yıldır tutuklu bulunan Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay’a ve diğer Gezi davası tutuklularına selam göndererek başladı. Koramaz, “Selam olsun Gezi’de yarattıklarınıza. Bu 1 Mayıs’ı çok önemli bir eşikte kutuluyoruz. Ülkemizde tarihi bir seçim yapılacak. Bu seçimlerde sadece Cumhurbaşkanı’nı seçmeyeceğiz. Bu seçimlerde bağnaz, laiklik karşıtı bir zihniyetle laikliği oylayacağız. Kadına yaşam hakkı tanımayan gerici anlayışla kadınların özgürlüğü arasında bir seçim yapacağız. Emek düşmanı, baskıcı, otoriter, doğa düşmanı politikalarla kamucu, toplumcu bir anlayış arasında bir seçim yapacağız” dedi.

 

FİNCANCI: BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ

 

“Yasta ama çok da öfkeliyiz” diyerek sözlerine başlayan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise, “Biz kararlıyız birlikte değiştireceğiz” vurgusu yaparak, şöyle konuştu: 1 Mayıs’ta yasımız da öfkemiz de bizi zapturapt altına almaya çalışanlara, memleketi enkaz altında bırakanlara inat emeğimizle ördüğümüz örgütlü dayanışmamızla her zamankinden kararlı. Meydanlarda, yollarda, grevlerde emeksizleştirilen, umudunu yitirmekte olan meslektaşlarımızın ssi olduysak bugün de haklarımız için özgür demokratik ülkede barış içinde yaşamak için mücadeleye hazırız. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında, ilk yüzyılda yüzleşemediklerimizle, bu kölelik düzenine bizi mahkum eden, afetleri felaketlere dönüştürmekten zerre kaçınmayan, bizleri susturmaya çalışarak hapse atanlardan tam da şimdi karşılaşma zamanı. Emek bizim söz bizim gelecek hepimizin. Söz veriyoruz, birlikte değiştireceğiz.”

 

İŞMEN: GÜZEL GÜNLERİN MÜJDESİ

 

Toplumun yüzde 60’ının açlık sınırının altında yaşadığını vurgulayan TDB Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tarık İşmen, “Toplumda derin ayrıştırmalar sağlayarak hak arama çabaları zayıflatılmaya, sindirilmeye çalışıyor. Emekçiler, alınteri dökenler bugün yeni bir toplumsal düzen için mücadele ediyor. Bizler eşit, özgür, demokratik bir ülkede bir arada yaşamak istiyoruz. Bizler insanca bir yaşam istiyoruz. Bu 1 Mayıs gelecek güzel günlerin müjdesi olacak” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından miting alanından “Tayyip istifa” sloganları yükselirken, DİSK, KESK, TTB ve TDB’nin ortak metni Kürtçe, Arapça ve Türkçe olmak üzere 3 dilde okundu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version