Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mali cuntası duyurdu: Anayasa referandumu 18 Haziran’da olacak

Mali cuntası duyurdu: Anayasa referandumu 18 Haziran'da olacak


Mali’de darbeyle iktidara gelen askeri hükümet anayasa değişikliğine ilişkin referandumun 18 Haziran’da düzenleneceğini açıkladı. Daha önce referandumun 19 Mart’ta yapılacağı duyurulmuş ancak oylama, teknik gerekçelerle ertelenmişti.

Sivil toplum ve bazı siyasi partiler, 2020’deki darbeyle başa gelen askeri geçiş hükümetinin anayasa değişikliği yapacak niteliğe ve meşruiyete sahip olmadığını belirtiyor. Askeri hükümet ise sivil yönetime geçiş için Şubat 2024’te düzenlenecek genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi amacıyla anayasa değişikliğinin gerekli olduğunu savunuyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ CUMHURBAŞKANI’NA GENİŞ YETKİLER VERİYOR

Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini artıracak anayasa değişikliğiyle “Yüksek Ulus Konseyi” isimli senato benzeri bir yapının oluşturulması hedefleniyor.Yeni anayasa referandumda kabul edilirse, ülke politikalarını hükümet yerine cumhurbaşkanı belirleyecek, başbakan ve bakanları da cumhurbaşkanı atayacak. Cumhurbaşkanı, Ulusal Meclisi de feshetme yetkisine sahip olacak.

MALİ SON 3 YILDA İKİ ASKERİ DARBE GÖRDÜ

Batı Afrika ülkesi Mali’de Ağustos 2020’den bu yana iki askeri darbe yapılmıştı. Mali’deki iki darbe, kısmen, yetkililerin son 10 yılda Batı Afrika’ya yayılan şiddetli bir cihatçı grupların isyanını engellemedeki başarısızlığına duyulan öfkeyle tetiklenmişti.Geçen yıl komşu Burkina Faso’da iki askeri darbe yaşanmıştı.(DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version