Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Kral Charles’a bağlılık yemini İngiltere’yi karıştırdı: Boğulmayı tercih ederim

'Kral Charles'a bağlılık yemini İngiltere'yi karıştırdı: Boğulmayı tercih ederim


– İngiltere’de annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünün ardından tahta çıkan Kral 3. Charles’ın cumartesi günü yapılacak taç giyme töreni pek çok eski geleneğe sahne olacak. Tören için İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerine ve İngiltere vatandaşlarına krala bağlılık yemini etmeleri çağrısında bulunulması ise tartışmaların fitilini ateşledi. Ülkede, taç giyme törenini televizyondan, internetten, parklarda veya publarda izleyenlerden yüksek sesle ‘hükümdarlarına bağlılık yemini etmeleri’ istenmesi üzerine toplumun çeşitli kesimlerinden törenin maliyeti, artan enflasyon ve hayat pahalılığına ilişkin tepkiler yükseliyor.

‘AMAÇ TÜM DÜNYADA AYNI ANDA KRALA BAĞLILIĞIN HAYKIRILMASI’

İngiltere Kilisesi’nin cumartesi günkü törenle ilgili yaptığı çağrıyla ilgili konuşan İngiltere Kilisesi Başpiskoposluğu (The Archbishop of Canterbury) sözcüsü, “Çağrıyı yenilikçi olduğu için heyecan verici buluyorum” dedi. Sözcü, “Teknolojik gelişmeler sayesinde yalnızca törende bulunanlar değil, kiliselerde, parklarda, televizyonları başında töreni izleyenler ve dinleyenler de törenin bir parçası olabilecek” diye konuştu. Canterbury Sözcüsü, “Umudumuz, başpiskopos halkı yemin etmeye çağırdığında halk nerede olursa olsun tüm ülkede ve dünyada aynı anda krala bağlılığın haykırılması” diye konuştu.

Kilise, töreni izleyenleri “Majestelerine, yasaların öngördüğü mirasçılarına ve varislerine gerçek anlamda biat edeceğime yemin ederim. Tanrı yardımcım olsun” diyerek yeni krala bağlılıklarını göstermeye davet etmişti.

ÜNLÜ TELEVİZYON PROGRAMININ ANKETİ: YÜZDE 86.5 YEMİN ETMEYECEK

İngiltere’de yayın yapan ITV’de 30 yıldır yayınlanan sabah programı ‘Good Morning Britain’ (Günaydın Britanya) adlı programın konuyla ilgili düzenlediği çevrim içi ankete katılan 164 bin kişinin yüzde 86.5’i yemin etmeyeceğini söyledi.

Avustralya’da da ulusal haber programı Q&A’in sunucusu David Speers, stüdyoda programı takip eden izleyicilere “Krala bağlılık yemin edip etmeyeceklerini” sordu. İzleyicilerden sadece ikisinin krala bağlılık yemini edeceğini söylemesi dikkat çekti.

Kanada’da ise Ulusal Meclis’e seçilen parlamenterlerin göreve başlamadan önce İngiltere hükümdarına bağlılık yemini etmelerini zorunlu tutan yasayı yürürlükten kaldırmalarından aylar sonra böyle bir yemini kabul etmeleri pek olası görünmüyor.

‘YEMİN ETMEKTENSE BOĞULMAYI TERCİH EDERİM’

Monarşi yanlısı tutumuyla bilinen televizyon programcısı Piers Morgan bilesöz konusu çağrıyı ‘yanlış bir adım’ olarak nitelendirdi. Morgan, “Prens Harry veya Andrew’a bağlılık yemini etmektense boğulmayı tercih edeceğini” dile getirdi.

RUPERT MURDOCH’IN GAZETESİNDEN ‘1984’ VE ‘BÜYÜK BİRADER’ BENZETMESİ

Avustralyalı medya patronu Rupert Murdoch’ın sahibi olduğu monarşi yanlısı görüşlere kısmen de olsa mesafeli duran Daily Mail Avustralya gazetesinin ‘yemin çağrısına’ karşı çıkan bir tavır takındı. Gazetenin, İngiliz yazar George Orwell’in distopik romanı 1984’te ‘Büyük Birader’e televizyonlarının önünde sadakatlerini haykıran vatandaşları hatırlatan tweetler paylaşması dikkat çekti.

‘TÖREN, SARAYIN NE KADAR HALKTAN KOPTUĞUNUN GÖSTERGESİ’

Ancak ülkenin büyük çoğunluğu bu yemini etmeye gönüllü görünmüyor. Liberal sol eğilimli Guardian gazetesi, çağrının ardından toplumun çeşitli kesimlerinden İngiliz vatandaşlarının görüşlerine yer verdi. 20 yaşında bir müzisyen ve motokurye olan Jake Pocklington, “İnanılmaz zevksiz ve demode” diye nitelediği taç giyme törenine İngiltere vatandaşlarının vergilerinden 100 milyon sterlin (yaklaşık 2 milyar 450 milyon Türk Lirası) harcanmasına tepki gösterdi. Pocklington, “Biz artan hayat pahalılığı nedeniyle ekonomik sıkıntı çekerken, bu tören onların ne kadar halktan kopuk olduklarını gösteriyor” dedi.

77 yaşındaki Essex’li bir emekli öğretmen olan Barbara Hinds ise hiçbir şekilde yemin metnini söylemeyeceğini vurgulayarak “İyi günümde olursam tüm bu olanlara kahkahayla gülebilirim” diye konuştu.

İskoçya’da yaşayan emekli Helen Robertson ise “Monarşiye karşı değilim ancak artık modası geçti ve profil küçültmeli” yorumunu yaptı. Taç giyme töreni için yapılacak masrafların altını çizen Robertson, halkın yaşadığı gündelik sıkıntılarla taban tabana zıt olduğunu” vurguladı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version