Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kongre baskınıyla ilgili en ağır ceza: Aşırı sağcı milis grubu Oath Keepers liderine 18 yıl hapis cezası

Kongre baskınıyla ilgili en ağır ceza: Aşırı sağcı milis grubu Oath Keepers liderine 18 yıl hapis cezası


Eski Cumhuriyetçi başkan Donald Trump’ın seçimleri kaybetmesinin ardından onu Beyaz Saray’da tutma amacıyla ABD Kongresi’ne 6 Ocak 2021’de yapılan saldırıda yer alan “Oath Keepers” (Yemin Muhafızları) adlı aşırı sağcı milis grubunun lideri Stewart Rhodes, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Başkent Washington’da yapılan karar duruşmasında, “Bu ülkenin inanılmaz derecede bölünmüş olduğuna inanıyorum” diyen Rhodes, Oath Keepers grubunun Proud Boys gibi grupların aksine, 6 Ocak 2021 günü Kongre binasında şiddet için bulunmadığını öne sürdü.

ŞU ANA KADARKİ EN AĞIR CEZA OLDU

Columbia Bölge Mahkemesi Yargıcı Amit Mehta ise Rhodes’a, Kongre binasına düzenlenen saldırıyla ilgili isyanı kışkırtmaya yönelik komplo ve diğer suçlardan 18 yıl hapis cezası verdi. Grubun Florida şubesinin lideri Kelly Meggs de 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şimdiye kadar 6 Ocak baskını ile ilgili en uzun süreli ceza, baskın sırasında polise saldıran Pensilvanyalı bir adama verilen 14 yıl hapis cezasıydı.

‘BU ÜLKE VE DEMOKRASİSİ İÇİN DEVAM EDEN BİR TEHDİT VE TEHLİKESİNİZ’

Yargı. Mehta, cezayı duyurmadan önce, Rhodes’i azarlayarak, “Bay Rhodes, mahkum ettiğim hiç kimse hakkında bunu asla söylemedim: Siz, efendim, bu ülkeye, cumhuriyete ve demokrasimizin dokusuna sürekli bir tehdit ve tehlike oluşturuyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Aşırı sağcı grubun lideri Rhodes, 6 Ocak davalarında en uzun süreli cezayı alan ve ilk kez terörizm kapsamında cezası artırılan sanık oldu. Savcılar, 58 yaşındaki Rhodes için, 25 yıl hapis istemiş, sanığın suçlarının federal terörle mücadele yasaları uyarınca daha uzun süreli hapis cezası almayı hak ettiğini savunmuştu. Ekim 2022’de, Oath Keepers üyeleri hakkında, Kongre baskınında “isyana teşvik eden komplo kurmak” suçlamasıyla yargı süreci başlatılmıştı. Eski bir ABD ordusu paraşütçüsü ve Yale Üniversitesi eğitimli avukat olan Rhodes, 2009 yılında Oath Keepers’ı kurmuştu.

OATH KEEPERS 6 OCAK’TA NE YAPTI?

Rhodes, Kasım 2020 seçimlerinden iki gün sonra, oylar halen sayılırken seçim sonuçlarını reddetmek için bir kampanya başlattı. Destekçilerine, “Bunu bir iç savaş olmadan atlatamayız … Zihninizi, bedeninizi, ruhunuzu hazırlayın” mesajı attı. Rhodes ve diğer Oath Keepers üyeleri daha sonra binlerce dolarlık silah ve teçhizat edindiler ve bunları 6 Ocak 2021’den hemen önce Virginia yakınlarındaki bir otel odasına sakladılar. Baskın sırasında, Rhodes binanın dışında kaldı ve telefon görüşmeleri ve mesajlar alırken, Oath Keepers üyeleri binaya baskın düzenledi. Savcılar, Rhodes’un meydan kavgası sırasında bir “savaş alanı generali” gibi davrandığını söyledi. Savunma avukatları, silah deposunun hiçbir zaman kullanılmadığını ve tamamen savunma amaçlı olduğunu savundu. Savunma avukatları, mahkumiyet kararlarına itiraz etmeyi planlıyorlar.

BASKINLA İLGİLİ OLARAK 80 KİŞİ SUÇLU BULUNDU

Toplamda, Kongre baskınıyla bağlantılı olarak binden fazla kişi tutuklandı ve yarısından fazlası kendilerine yöneltilen saldırı, hırsızlık, silahla ilgili suçlar, izinsiz girme ve resmi bir kovuşturmayı engelleme gibi suçları kabul etti. ABD Adalet Bakanlığı’na göre, davası görülen yaklaşık 80 kişi suçlu bulundu. (AA, BBC TÜRKÇE, DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version