Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KONDA, seçime 3 gün kala son anketini açıkladı: Kılıçdaroğlu, ilk turda yüzde 49’u aşıyor

Aksoy Araştırma’nın son anketi: Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a fark atıyor


2018 seçimlerini en iyi tahmin eden araştırma şirketleri arasında yer alan KONDA, son anket sonuçlarını açıkladı. Buna göre Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk turda yüzde 49’u geçiyor. Tayyip Erdoğan’ın oy oranı ise yüzde 44’ün altında.

Konda’nın açıklamasında, “6-7 Mayıs tarihindeki araştırmaya ait bulgular Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimalinin mevcut olduğunu göstermektedir. Fakat son haftada yaşanan oy değişim eğilimi devam ederse seçimin ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanma ihtimali de bulunmaktadır.” deniliyor. 

Ankette Memleket Partisi lideri Muharrem İnce’nin oy oranındaki erime dikkat çekiyor. İnce, sadece 1,5 ayda yüzde 10’lardan yüzde 2’lere gerilediği görülüyor. ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan’ın oy oranı ise aynı dönemde yüzde 2’den yüzde 4,8’e yükselmiş.

Konda’nın ankete ilişkin duyurusunda şu ifadeler kullanılıyor:

Açıklamanın dayanağı olan araştırma, 6-7 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, 35 ilin merkez dâhil 120 ilçesine bağlı 194 mahalle ve köyünde 3480 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşülmüştür. Her bir mahallede gerçekleştirilen 18 anket için yaş ve cinsiyet kotası uygulanmıştır.

6-7 Mayıs tarihindeki araştırmaya ait bulgular Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimalinin mevcut olduğunu göstermektedir. Fakat son haftada yaşanan oy değişim eğilimi devam ederse seçimin ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanma ihtimali de bulunmaktadır.

Genel Milletvekilliği oyu tercihini ittifak oyları olarak, yüzde 11,5 kararsız olduğunu ve yüzde 2,2 oy kullanmayacağını söyleyen seçmeni orantılı bir şekilde dağıttığımızda ise aşağıdaki seri ortaya çıkmaktadır.

Bu bulgular bize son dönemlerde yüzde 43-44 oy oranına yeniden ulaşan Cumhur İttifakı’nın bu oy oranını daha da arttıramadığını fakat ittifaklar içerisinde en yüksek oy oranına ulaşacak ittifakın Cumhur İttifakı olacağını göstermektedir.

Bu seçimde siyasi partiler çok çeşitli seçim, ittifak ve aday liste stratejileri ile seçime giriyorlar. 87 seçim bölgesinin tamamında birlikte hareket eden, tamamında ayrı hareket eden, bazılarında ayrı bazılarında birlikte hareket eden, bazılarında ayrı giren ama birbirlerinin listesinde adayları olan aynı ittifak mensubu partiler var.

O yüzden parti oyu tercihi yerine ittifak oyu ölçümünün daha sağlıklı bir ölçüm olduğu fikrindeyiz. Yine de 6-7 Mayıs bulgularımıza göre parti tercihi bulgularımız da şu şekilde:

Bu bulgularımızı değiştirebilecek ve 14 Mayıs sonuçlarını etkileyebilecek üç dinamiği not etmek isteriz:

14 Mayıs seçimlerine dair abonelerimize yolladığımız bilgi notu: https://t.co/VyIJlFtKjo pic.twitter.com/MQ6fVQ4kDg

— Konda Araştırma (@kondaarastirma) May 11, 2023

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version