Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KAYBETSE DE BIRAKMAYACAK MI? | Muhalefet, ‘ölü taklidi’ yaparak iktidarı alabilir mi?

14 Mayıs’a kadar böyle; yalan, dolan, algı!


İLKER DOĞAN | HABER-YORUM

Türkiye’nin en büyük sorunu muhalefetsizlik! Bunu son dönemde 14 Mayıs seçimleri üzerinden yapılan açıklama ve tartışmalarda da görmek mümkün. Muhalefet, iktidar temsilcilerinin ‘gelecekte işlenecek Anayasal suçun itirafı’ niteliğindeki açıklamalarını ‘ölü taklidi’ yaparak, görmezden gelerek geçiştirebileceğini sanıyor. “Belki susarsak, tepki göstermezsek Erdoğan insafa gelir ve seçimi kaybederse ceketini alıp gider.” diye düşünüyor olmalılar. Ancak öyle görünmüyor; iktidar seçimi kaybetse de yönetimi muhalefete vermeyecek.

Yaklaşık iki yıl önce AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İstikametini kaybetmiş, avara kasnak gibi dolaşanlara bu memleketi teslim edemeyiz.” demişti. İki ay önce ise “3-5 oy daha fazla kapmak için bölücü örgütün siyasi uzantıları dahil tüm marjinal yapılarla iş tutmaktan çekinmeyenlere bu milletin geleceğini emanet edemeyiz.” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, açık açık ilan etti: “Şimdi buradan söylüyorum; 14 Mayıs siyasi darbe girişimidir. Bu kadar açık ve net! 14 Mayıs 2023, Batı’nın siyasi darbe girişimidir.”

Süleyman Soylu’ya göre seçimde halkın sandık başına giderek Anayasal bir görevi yerine getirmesi siyasi bir darbe girişimi! Süleyman Soylu, aslında, 14 Mayıs’ta olası bir menfi sonucu ‘siyasi darbe’ olarak değerlendireceklerini ve ‘tanımayacaklarını’ ilan etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklaması arada kaynamasın. Önceki gün Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Geliyor gelmekte olan’ ve ‘Sana söz’ sloganlarını hedef alan Bahçeli, “Nereye geliyorsunuz, nasıl geliyorsunuz, kiminle gelmeyi düşünüyorsunuz? Biz bir yere gitmeyi düşünmüyoruz!” ifadelerini kullandı. Rejim ortağı Bahçeli, ‘gitmeyi düşünmediklerini’ geçtiğimiz yıl da söylemişti.

Tayyip Erdoğan dün yaptığı konuşmada ise ‘Kandil’den aldığı destekle cumhurbaşkanı olana ülkenin teslim edilemeyeceğini’ söyledi. Türk Havacılık ve Uzak Sanayii’nin (TUSAŞ) Kahramankazan Merkez Yerleşkesi’nde düzenlenen ‘İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı’nda konuşan Erdoğan, “Benim milletim Kandil’den aldığı destekle cumhurbaşkanı olana bu ülkeyi teslim etmez.” ifadelerini kullandı.

Gideceğini anlamış olmalı; milleti kendisine kalkan yapıyor! 

Benzer son açıklama Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’dan geldi. Dün gece Habertürk’te katıldığı programda konuşan Uçum, “2023 seçimlerinde iktidar değişikliği Türkiye’nin tam bağımsızlığına darbe olur.” dedi.

REJİM TEMSİLCİLERİNİ ANLAMAK MÜMKÜN; YA MUHALEFET?

Rejim ve bileşenlerinin bu tür açıklamalarını ve tavrını anlamak mümkün. Zor durumdalar. Anket sonuçları gerçekten kötü geliyor. Son iki günde açıklanan iki ankete göre ilk turda kazanan yok. İkinci turda ise Kemal Kılıçdaroğlu ipi göğüslüyor. Hem de en az 5 puan farkla.

Aksoy Araştırma’nın anketine göre Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda yüzde 54,2, Tayyip Erdoğan ise 45,8 oy alıyor. Fark 8,4 puan. Gezici Araştırma’nın anketine göre ise ikinci turda Kılıçdaroğlu yüzde 52,8 oranında oy alarak yüzde 47,2’de kalan Erdoğan’ın 5,6 puan önünde yer alıyor.

Dolayısıyla ‘gelmekte olanı’ gören iktidar temsilcilerinin, ‘seçimi kaybetseler bile yönetimi devretmeyeceklerini’ ima ettikleri açıklamaları anlamak mümkün. Anlaşılamayan şey; muhalefetin ‘ölü taklidi’ yaparak, skandal açıklamaları ‘duymazdan gelmeleri.’

Yukarıda aktarılan açıklamaların kabul edilebilir bir yanı yok. Ancak muhalefet liderlerinden kayda değer hiç bir tepki gelmiyor. Protesto yürüyüşlerini vs. geçtim; rejim temsilcilerine, “Siz tam olarak ne demek istiyorsunuz? Seçimleri ‘siyasi darbe girişimi’ olarak tanımlamak ne anlama geliyor? Kaybetmeniz durumunda 14 Mayıs seçim sonuçlarını tanımayacağınızı mı söylüyorsunuz? Seçimle de gitmeyecekseniz, nasıl gideceksiniz?” gibi basit soruları bile soran yok!

Muhalefetteki bu rahatlığı anlamak mümkün değil. Muhtemelen kamuoyunun bilmediği başka bir şeyleri biliyor olmalılar. Aksi halde, kulaklarının üzerine yatarak Erdoğan’ı ‘ikna’ edebileceklerini düşünüyorlarsa fena halde yanılıyorlar…

Bu işin şakası yok; AKP rejimi, ‘demokrasiye darbe’ yapmaya hazırlanıyor!

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version