Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Katar Başbakanı ile Taliban lideri bu ay gizli görüşme yaptı’

'Katar Başbakanı ile Taliban lideri bu ay gizli görüşme yaptı'


Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Taliban lideri Molla Hibetullah Ahundzade’nin gizli bir görüşme yaptığı öne sürüldü. Reuters’e konuşan adının açıklanmasını istemeyen ancak görüşme hakkında bilgi sahibi olduğu açıklanan ABD’li bir kaynak görüşmenin Afganistan’ın 12 Mayıs’ta Kandahar kentinde yapıldığını söyledi.

‘ABD KOORDİNASYON SAĞLIYOR’

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin görüşmeler hakkında bilgilendirildiğini ve Taliban ile diyaloğu ilerletmek de dahil olmak üzere ikili tarafından “tartışılan tüm konularda koordinasyon sağladığını” da söyleyen kaynak Katar Başbakanı Al Sani’nin, Ahundzade’ye Taliban’ın kız çocukların eğitimi ve kadınların çalışması konusundaki yasaklarının sonlandırılması gerektiğini ilettiğini de aktardı. “Çok olumlu bir görüşme oldu” ifadelerini kullanan kaynak Taliban lideri Ahundzade’nin uluslararası toplumla diyaloğu sürdürmekle “çok ilgilendiğini” de söyledi.

Reuters haberinde son gelişmenin iki yıl önce ülkede iktidarı ele geçiren Taliban’ın uluslararası toplumun kendilerine uyguladığı izolasyon politikasını sonlandırma konusunda yeni bir istekliliğin işareti olduğunu vurguladı. Eğer doğrulanırsa bu, Taliban lideri Ahundzade’nin ilk kez bir yabancı ülke lideriyle yaptığı görüşme olarak kayda geçecek. Şu anda hiçbir ülke Taliban’ın Afganistan’ın meşru yönetimi olarak tanımıyor.

AL SANİ TALİBAN’IN BAŞBAKANI İLE KAMUYA AÇIK GÖRÜŞMÜŞTÜ

Aynı zamanda Katar’ın dışişleri bakanı olarak da görev yapan Al Sani, Taliban lideri Ahundzade ile görüştüğü gün Kandahar’da Taliban yönetiminin başbakanı Molla Muhammed Hasan ile kamuya açık şekilde bir araya gelmişti. Kendisine Katar’ın istihbarat şefi de eşlik etmişti.. Ancak iki taraf da Taliban liderinin Al Sani ile görüştüğünü duyurmamıştı.

ABD, Taliban’ın Birleşmiş Milletler kuruluşları ve insani yardım grupları da dahil olmak üzere kadınların çalışmasına ve kız çocukların okula gitmesine yönelik yasakları kaldırması, hareket özgürlüklerini geri vermesi ve Taliban safları dışındaki grupları Afganistan hükümetine alması konusundaki talepler öncelik etmişti. Reuters’e göre kaynağın açıklamaları, Washington’ın on milyonlarca Afganı aç ve işsiz bırakan korkunç insani ve mali krizleri hafifletebilecek bir atılım umuduyla verimsiz olan alt düzey görüşmelerin yükseltilmesini desteklediğini gösteriyor. Beyaz Saray görüşmeler hakkında yorum yapmaktan kaçındı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’daki Katar Büyükelçiliği ve Taliban Reuters’in yorum taleplerine yanıt vermedi.

TALİBAN DOHA’DA OFİS AÇMIŞTI

Katar, 2013 yılında Taliban’ın Doha’da siyasi bir ofis açmasına izin vermiş ve 20 yıldır savaştıkları ABD liderliğindeki uluslararası gücün geri çekilmesini sağlayan 2020 yılındaki anlaşmada Washington ile Taliban görüşmelerini kolaylaştırmıştı. Küçük Körfez monarşisinin Afganistan ile resmi bir diplomatik bağı olmasa da, Katar’ın Kabil büyükelçiliği açık bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version