Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kamboçya’da 54 senelik tek parti rejimi, muhalefetin seçime girmesini yasakladı

Kamboçya’da 54 senelik tek parti rejimi, muhalefetin seçime girmesini yasakladı


54 senedir tek parti rejimi yönetimiyle idare edilen Kamboçya’da, Temmuz’da düzenlenecek seçimler öncesinde ülkedeki tek muhalefet partisi olan Mumışığı Partisi’nin seçimlere girmesi yasaklandı. Mahkemenin yasaklama gerekçesi, partinin gerekli bazı belgeleri İçişleri Bakanlığı’na teslim etmemesi.

Partinin sözcüsü Kimsour Phirith, yaptığı açıklamada söz konusu belgelerin 2017’de partiye düzenlenen bir polis baskınında devlet yetkilileri tarafından alındığını ve yaşananların bir siyasi komplo olduğunu söyledi.

Kamboçya’da 54 senedir başlangıçte komünist olan ama daha sonra muhafazakar sağ bir partiye dönüşen Kamboçya Halk Partisi’nin iktidarı var. Kamboçya Halk Partisi’nin etkisindeki mahkemeler, geçmişte de muhalefet partilerini kapatmış, seçimlere girmelerini engellemişti.

2018’deki yerel seçimlerde muhalefet partisi Mumışığı’nın yüzde 22 oy alması üzerine iktidar partisi endişeye kapılmıştı. Yargı yoluyla Temmuz’daki seçimlere girmelerinin engellendiğini düşünen muhalefet, her türlü hukuki yola başvuracaklarını duyurdu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version