Alanında dünyanın çok dilli tek uluslararası medya dergisi olan Journalist Post’un son sayısı 3 ayrı kapak çalışması ile yayınlandı. İlk sayısı “Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarla Mücadele Günü” olan ve 2 Kasım 2020’de çıkan Journalist Post dergisi, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde 6. sayısı ile yine dopdolu.
Kamboçya’dan Meksika’ya, Rusya’dan Burundi’ye, Uganda’dan Yemen’e dünyanın 19 ülkesinden gazetecilerin maruz kaldığı şiddet, tehditler, işkenceler Journalist Post’un 6. sayısında yer aldı. (İndirmek için TIKLAYINIZ)
Journalist Post’un Türkçe kapağında, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2011’de başlayan baskıcı rejimi ve 2016’daki kontrollü darbe girişimi sonrası iktidarın nasıl kontrol edilemez hale geldiği işlendi. Türkiye’deki muhalif gazetecilerin yüzde 95’inin ya cezaevlerine girmek ya da yurt dışına çıkmak zorunda kaldığının altı çizilen dosya haber, sürgünde yaşayan başarılı gazeteci Bülent Ceyhan tarafından kaleme alındı. Kapak dosyasında yurt dışında mesleklerini sürdüren gazetecilerin nasıl tehdit altında yaşadıkları da anlatıldı.
Almanca kapakta ise bir yılı dolduran Rusya savaşıyla birlikte medyanın üzerindeki baskı gündeme getirildi. Rusya’da savaşa ‘savaş’ demek yasak başlığı ile yayınlanan kapak dosyasını ise Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Rusya, Doğu Avrupa ve Orta Asya basın sorumlusu gazeteci Birger Schütz yazdı. Rusya’da kullanılan yanlış kelimelerin cezasının 15 yıla varan hapis cezasına çarptırılmak olduğunun altını çizen ve yüzlerce gazetecinin sürgüne gönderildiğini kaydeden Schütz, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından sonra ülkedeki basın özgürlüğünün büyük ölçüde askıya alındığını da dile getiriyor.
‘Demir kadın’, ‘Devrimin annesi’ ve ‘Arap Baharı’nın kadını’ olarak tanınan Yemenli gazeteci, insan hakları aktivisti ve politikacı Tawakkol Karman ise Journalist Post’un İngilizce kapak dosyasında yer aldı. Journalist Post Genel Yayın Editörü Yüksel Durgut, 2011 yılında Yemen’deki demokrasi yanlısı protestoların yanı sıra Arap Baharı’nın da figürlerinden birisi olan Nobel Barış Ödülü sahibi Tawakkol Karman ile röportaj yaptı. Arap dünyasında Nobel Barış Ödülü kazanan ilk ve Müslüman dünyasında da ikinci kadın olan Karman önemli mesajlar verdi.
Dünyanın en büyük gazetecilik derneklerinden birisi olan Alman Gazeteciler Cemiyeti (DJV) Başkanı Prof. Dr. Frank Überall, demokrasi için tehlikenin ne olduğunu yazdı. Usta kalem Gülizar Baki, Türkiye’de nasıl itibar suikastına uğradıklarını ve nasıl ‘susturulduklarını’ akıcı bir hikayeyle kaleme aldı.
Gazeteci Barfeen Gül, Taliban sonrası Afganistan’da bir suçlu gibi evin bir köşesine nasıl hapsedildiğini, özgürlüğünü, umutlarıyla birlikte hayallerinin nasıl elinde alındığını dergimizin bu sayısında anlattı. Afganistan savaşında ve birçok çatışma ortamında 20 yıl gazeteci olarak çalışan Martin Gerner ise savaş muhabirliği ve çatışmalarda gazeteci olmak isteyen genç nesillere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Kendinizi bir çatışma bölgesine, koşullara, insanlara ve güvenlik durumuna profesyonel olarak hazırlayın.”
İnsan hakları aktivisti Azadeh Dindar, dünyanın en kapalı kutusu olan İran’daki gazeteciliği ve yaşamı anlattı. İran’da en tehlikeli mesleğin gazetecilik olduğunu belirten Dindar, “İran’da gazeteci olmak idam ipini elinde tutmak demektir.” dedi. Belarus Gazeteciler Derneği’nde editör ve proje yöneticisi olarak çalışan gazeteci Volha Khvoin de Belarus’ta totaliterliği ve baskı girdabını konu alan makalesiyle okuyucularla buluşuyor.
Ülkesindeki basın özgürlüğüne yönelik en büyük tehdidin López Obrador olduğunu belirten Meksikalı usta gazeteci Vania Pigeonutt’un “Meksika’da doğru haber yapmak intihar etmek gibi” adlı yazısı ilgiyle okunacak. Medya özgürlüğü mücadelesinde rehavete yer olmadığını kaydeden Güney Afrikalı gazeteci Ayanda Holo da ‘gazetecilerin soyunun nasıl tükendiğini’ örnekleri ile anlatıyor.
Laila Müller’e, sessizlerin sesi olmaya çalıştığını anlatan Kongolu Ewing Amadi Salumu röportajı da Journalist Post’un son sayısında. Bazı gazeteciler sürgünde ve kendisinin de bu gruba dahil olduğunu dile getiren Ukraynalı gazeteci Iryna Synelnyk, doğru haberin, savaşta ekmek, su kadar değerli olduğunun altını çiziyor. Brezilyalı gazeteci Lucas Siqueira, Journalist Post dergisi için özel olarak bir haber takibi sırasında gözünü kaybeden fotoğrafçı Alex Silveira ile röportaj gerçekleştirdi.
Burundili gazeteci Bob Rugurika’nın Journalist Post için kaleme aldığı “Sürgünde bir anıt: Masum Muhozi” biyografi yazısı da genç gazetecilerin çok ilgisini çekecek. Uganda Sağlık Gazetecileri Birliği’nin kurucusu Esther Nakkazi de dergimiz için Uganda’da medya özgürlüğünün nasıl kısıtlandığını örnekleri ile yazdı. Kamboçya’da son özgür ses olarak adlandırılan Voice of Democracy’nin hükümet tarafından kapatılmasının ardından insan hakları örgütü LICADHO’nun sosyal yardım direktörü Naly Pilorge de ülkesinde yaşananları belirtti.
Yeni Zelanda’da yaşayan Avusturyalı gazeteci Doris Neubauer, Alman gazeteci Martin Heller ve Polonyalı gazeteci Yasir Yılmaz ise Z kuşağını yakından ilgilendiren online gazeteciliği ve TikTok gibi sosyal platformların haberciliğe etkilerini kaleme aldı.
Afganistan, İran, Almanya, Uganda, Burundi, Kampoçya, Yeni Zelanda, Belarus, Rusya, Ukrayna, Brezilya, Orta Asya, Meksika, Güney Afrika, Kongo, Polonya, Kosova ve Türkiye’den 23 gazeteci ve insan hakları savunucuların katkı sağladığı Journalist Post, 3 Mayıs “Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde okuyucuyla buluştu.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***