Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Japonya’dan kürtaj hapına ilk onay

Japonya'dan kürtaj hapına ilk onay


– Japonya Sağlık Bakanlığı, İngiliz ilaç firması Linepharma’nın ürettiği kürtaj hapının kullanımına onay verildiğini açıkladı. Böylece, kadın doğum oranları rekor seviyede düşük olan ülkede hamileliğe erken dönemde son vermeye yarayan haplara erişim ilk kez mümkün olacak. Japonya yasaları, 22 haftaya kadar kürtaja izin veriyor ancak çoğu durumda cerrahi müdahale için ‘eş izni’ aranıyor.

SİGORTA KAPSAMINDA OLMAYACAK

Kullanımına onay verilen ilaçla dokuz haftaya kadar olan gebelikler sonlandırılabilecek. Ülkede, sigorta kapsamında bulunmayan kürtaj işlemi için kullanıma sunulacak hapların maliyetinin, yaklaşık 100 bin yeni (yaklaşık 14 bin Türk Lirası) bulması bekleniyor.

ERTESİ GÜN HAPLARI ECZACI GÖZETİMİNDE İÇİLEBİLİYOR

Japonya’da cerrahi kürtajın yaklaşık 200 bin yene ulaşan maliyetinin yanında doktor onayı olmadan erişilemeyen doğum kontrol yöntemleri de dikkat çekiyor. Ülkede, ertesi gün hapının kara borsada tüketiminin önüne geçmek için bir eczacının şahitliğinde yutulması zorunluluğu bulunuyor. Kürtaj hakkı savunucuları uzun zamandır Japon kadınlarının ertesi gün haplarına erişiminin de kolaylaştırılması için mücadele ediyor.

KÜRTAJ HAPI İÇİN BAŞVURU 2021’DE YAPILMIŞTI

Kürtaj hapına 1988’de izin veren Fransa dahil olmak üzere benzer ilaçlara uzun zamandır pek çok Batı ülkesinde erişilebiliyor. İngiliz ilaç firması Linepharma, ABD’de 2000’den bu yana kullanımda olan kürtaj haplarının Japonya’da da kullanıma sunulabilmesi için aralık 2021’de sağlık bakanlığı onayına başvurmuştu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version