Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İzmir’de 19 Mayıs kutlamalarında seçim heyecanı


İZMİR – Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919da Samsunda Milli Mücadele’yi başlatarak gençlere bayram olarak armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta olduğu gibi İzmir’de de etkinliklerle kutlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 18-19 Mayıs tarihlerinde 5inci kez düzenlenen İzmir Gençlik Festivali’ne katılan gençler iki gün boyunca, konser, atölye ve spor etkinlikleriyle 19 Mayıs coşkusunu yaşadı.

19 Mayıs akşamı İzmirliler Kültürpark Lozan Kapısı’ndan Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyerin de katıldığı yürüyüşte, Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşındı, “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından Gündoğdu Meydanı’nda şarkıcı Mabel Matiz sahne aldı.

“Kaygılanmaktan gençliğimizi yaşayamıyoruz”

Yürüyüş sırasında VOA Türkçe’ye konuşan gençler arasında, ikinci turu 28 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi heyecanı ön plandaydı.

CHP’nin kalesi olarak bilinen ve Milet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 63 oy ile sandıktan önde çıktığı kentte yaşayan gençler, gelecek kaygısı yüzünden iktidarın değişmesini istediklerini söyledi. Ancak gençlerin tamamı ikinci turda değişim olacağından ümitli değil.

18 yaşında ilk kez oy kullanan lise son sınıf öğrencisi Süleyman Mert Sözen, “İlk turda oyumu gençlik için daha faydalı olduğunu düşündüğüm Kemal Kılıçdaroğlu’na kullandım. İkinci turda da Kemal Kılıçdaroğlu’na vereceğim. Artık gençler olarak hep beraber bu düzenin değişmesini istiyoruz” dedi.

Kaygılanmaktan gençliklerini yaşayamadıklarını söyleyen Sözen, “Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında da ‘Gençlik kaygısızlıktır’ demişti ama biz sürekli bir kaygı içindeyiz. Başta gelecek kaygısı, her konuda kaygımız var. Bir genç bir kahve içerken bile kaygı duyuyorsa, bu toplumun, bu düzenin, bu iktidarın değişmesi lazım demektir” diye konuştu.

Sözen ikinci turda Kılıçdaroğlunun kazanmasından yana umudunun yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

“Böyle eğlenebildiğimiz son günlerimiz olabilir”

Seçimin ilk turunda çok istemeyerek de olsa Kılıçdaroğlu’na oy verdiğini söyleyen 23 yaşındaki öğrenci ve gayrimenkul danışmanı Soner Güney ikinci turdan pek umudu olmayanlar arasında.

Güney, “Bizim milletimiz biraz körelmiş ve artık parti tutmuyor, sadece takım tutar gibi particilik yapıyor” diyor.

“Benim aklımdaki aday çok başkaydı. Mecburiyetten Kılıçdaroğlu’na verdim. Ama bunlar son günlerimiz” diyen Güney, milletvekilliği seçimlerinin ardından HÜDA-PAR ve Yeniden Refah’ın meclise girmesine atıfta bulundu.

Güney, “Burada eğleniyoruz, müzikler çalıyor. Zaten geçen sene de festivaller bol bol engellenmişti. Ciddi anlamda böyle eğlenebildiğimiz son günlerimiz olabilir. Çünkü HÜDA-PAR’ı da Yeniden Refah’ı da meclise soktular. Bunlar hem eğitime karışacaklar hem de insanlara karışacaklar. İnsanlar bunu düşünerek oy vermeye gitsinler” diye konuştu.

“Sadece değişim için ağlaya ağlaya da olsa Kılıçdaroğluna vereceğiz”

İlk turda ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’a oy veren Sosyoloji öğrencisi 23 yaşındaki Melisa Hacı ikinci turda tercihinin Kılıçdaroğlu’ndan yana olacağını; ancak pek ümidinin olmadığını da belirtti.

Melisa Hacı, “İkinci turda maalesef sadece değişim için ağlaya ağlaya da olsa Kılıçdaroğlu’na vereceğiz. Kılıçdaroğlu kazandığında da Kılıçdaroğlu kazandığı için mutlu olmayacağız. İktidar değiştiği için mutlu olacağız. Değişimin olması şart. Ama sadece iktidarda değil her koltukta değişim olması gerekiyor. Gençlere istihdam sağlayacaklarını söylüyorlar ama baktığınızda koltukta oturanların hepsi 65 yaş üstü. Mecliste gençlerin ağırlıklı olmasını istiyoruz. Artık amcaların, dedelerin bizim üzerimizden söz hakkı sahibi olmasını istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Osmaniyeli Melisa Hacı, “Osmaniye’de deprem oldu ama hala oradaki halkın gönlünü alamadıysa ve halk Erdoğan’a oy veriyorsa, bence burada halkı değil insan biraz kendini düşünmeli. ‘Neden bana vermediler de ‘devlet yok’ dedikleri kişiye oy verdiler’ diye muhasebe yapmalı.” ifadelerini kullandı.

Melisa Hacı, “Ben sonucun değişeceğini yine düşünmüyorum. Çünkü bir şeyler yine çalınacak gibi. Değişeceğinden ümidim yok. Ama umarım değişir” şeklinde konuştu.

Genç müzisyen Aslı Nur Gülcü ise kadınların ve çocukların geleceği için iktidarın değişmesi gerektiğini söyledi.

Gülcü, “Bugün cumhuriyetimize, kadınlarımıza, çocuklarımıza ve Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına sahip çıkmak için buradayız. İkinci tur bence tabiri caizse at yarışı gibi olacak. Ben yine de umudumu dinç tutuyorum. İkametgahım burada değil. Ama geçen seçimde de memleketime gidip gelmiştim, bu seçimde de oy kullanmak için tekrar geleceğim. Bir oy, bir oydur” dedi.

Exit mobile version