Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İtalya’da sel ve heyelan: Ölenlerin sayısı 14’e yükseldi, tarım alanlarında büyük zarar var

İtalya'da sel ve heyelan: Ölenlerin sayısı 14'e yükseldi, tarım alanlarında büyük zarar var


– İtalya’nın kuzeyindeki Emilia-Romagna bölgesinde, özellikle Cesena ve Bologna kentlerini etkileyen sel ve heyelanlarda ölenlerin sayısı 14’e yükseldi. Bologna’nın doğusundaki Ravenna kentinde meydana gelen heyelan sonucu otoyol trafiğe kapandı.

İtalyan medyası, 36 bin kişinin sel nedeniyle evlerinden tahliye edildiğini yazdı. İtalyan itfaiyesi ise aşırı yağışların başından bu yana 3 bin 998 farklı olaya müdahale edildiğini ve 1121 personelle müdahale çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

Ülkenin ulusal çiftçiler federasyonu Coldiretti yaptığı açıklamada, “Toplam hasarı hesaplamanın mümkün olmadığını ve en çok etkilenen sektörün meyve ve sebze sektörü olduğunu” söyledi.

Federasyon, “Sular altında kalan meyve bahçelerinde tahliye edilemeyen suyun ağaçların çürümesine yol açtığının ve tekrar verimli hâle gelmelerinin yıllar alabileceğinin” altını çizdi. Ravenna Tarım Konsorsiyumu direktörü Massimo Masetti ise hasat edilmiş ürünlerin de risk altında olduğunu hatırlattı. Bir radyo röportajında konuşan Masetti, “Bazı durumlarda depoları basan suyun depolanan tahılları ıslattığını ve büyük ekonomik zarara yol açabileceği uyarısında bulundu. Yetkililer, sellerden etkilenen bölgelerdeki canlı hayvan stokunun da önemli ölçüde zarar gördüğünü dile getirdi.

SELLER 37 KASABA VE YERLEŞİM YERİNİ VURDU

Ünlü Adriyatik kıyı kenti Ravenna’nın sellerden en ağır etkilenen bölgelerden biri olduğu belirtildi. Yerel yetkililer bölgedeki yaklaşık 14 bin kişinin mümkün olan en kısa sürede bölgeden tahliye edileceğini söyledi.

Yetkililer, selin 37 kasaba ve yerleşim birimini vurduğunu ve yaklaşık 120 toprak kaymasının kaydedildiğini söyledi. Bologna şehri yakınlarındaki en az bir köprü çöktü, bazı yollar sel suları nedeniyle zarar gördü ve birçok demiryolu hizmeti askıya alındı. Sivil Savunma Bakanı Musumeci, yardım tedbirlerini değerlendirmek üzere 23 Mayıs’ta toplanacak olan kabineden etkilenen bölge için 20 milyon euro (yaklaşık 420 milyon Türk Lirası) bulmasını isteyeceğini söyledi. Hükümet yetkilileri de acil durum sırasında selden etkilenen bölgeler için vergi ve ipotek ödemelerinin askıya alınacağını söyledi.

BUGÜN YAPILMASI PLANLANAN FORMULA 1 YARIŞI İPTAL EDİLMİŞTİ

Meteorologlar, aylarca süren kuraklığın toprağı kurutarak su emme kapasitesini azalttığını ve sellerin etkisini kötüleştirdiğini vurguladı. Faenza, Cesena ve Forli’nin tarihi merkezlerinden akan çamurlu sular, park halindeki arabaları yuttu, bazı mağazaları sular altında bıraktı ve yerel halkı evlerinin en üst katlarına kaçmak zorunda bıraktı. Imola yarış pistinden drone görüntüleri, padok alanının bir kısmının su altında olduğunu gösterdi. Formula 1 organizatörleri, bugün koşulması planlanan yarışı iptal etme kararının “taraftarlar, takımlar ve personel için etkinliği güvenli bir şekilde düzenlemek mümkün olmadığı için” alındığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version