Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İtalya’da sel: Dokuz kişi öldü, Formula 1 yarışı iptal edildi

İtalya'da sel: Dokuz kişi öldü, Formula 1 yarışı iptal edildi


– İtalya’nın kuzeyindeki Emilia-Romagna bölgesinde aşırı yağışların neden olduğu seller ve toprak kaymalarında dokuz kişi öldü, binlerce kişi evlerinden tahliye edildi. İtalya Sivil Savunma Bakanı Nello Musumeci, bazı bölgelerin yıllık ortalama yağış miktarının yarısını sadece 36 saatte aldığını, bunun da nehirlerin taşmasına, kasabaların içinden suların akmasına ve binlerce dönümlük tarım arazisinin sular altında kalmasına neden olduğunu söyledi. En kötü etkilenen bölgelerin çoğuna yakın olan Imola’da pazar günkü Formula 1 yarışı da acil servisler üzerindeki baskıyı hafifletmek ve motor yarışı hayranlarının sular altında kalan bölgede toplanmasını önlemek amacıyla iptal edildi.

SELLER 37 KASABA VE YERLEŞİM BİRİMİNİ VURDU

Ünlü Adriyatik kıyı kenti Ravenna’nın özellikle sellerden kötü bir şekilde etkilendiği belirtildi. Yerel yetkililer bölgedeki yaklaşık 14 bin kişinin mümkün olan en kısa sürede bölgeden tahliye edileceğini söyledi. Yetkililer, selin 37 kasaba ve yerleşim birimini vurduğunu ve yaklaşık 120 toprak kaymasının kaydedildiğini söyledi. Bologna şehri yakınlarındaki en az bir köprü çöktü, bazı yollar sel suları nedeniyle zarar gördü ve birçok demiryolu hizmeti askıya alındı. Sivil Savunma Bakanı Musumeci, yardım tedbirlerini değerlendirmek üzere 23 Mayıs’ta toplanacak olan kabineden etkilenen bölge için 20 milyon euro bulmasını isteyeceğini söyledi. Hükümet yetkilileri de acil durum sırasında selden etkilenen bölgeler için vergi ve ipotek ödemelerinin askıya alınacağını söyledi.

AYLARCA SÜREN KURAKLIĞIN ARDINDAN YAŞANDI

Emilia-Romagna bölgesinde mayıs ayı başında n az iki kişinin öldüğü fırtınanın ardından bu ay ikinci kez kötü hava koşulları nedeniyle can kaybı yaşandı. Meteorologlar, aylarca süren kuraklığın toprağı kurutarak su emme kapasitesini azalttığını ve sellerin etkisini kötüleştirdiğini vurguladı. Faenza, Cesena ve Forli’nin tarihi merkezlerinden akan çamurlu sular, park halindeki arabaları yuttu, bazı mağazaları sular altında bıraktı ve yerel halkı evlerinin en üst katlarına kaçmak zorunda bıraktı. Imola yarış pistinden drone görüntüleri, padok alanının bir kısmının su altında olduğunu gösterdi.

Organizatörler, Formula 1 yarışını iptal etme kararının “taraftarlar, takımlar ve personel için etkinliği güvenli bir şekilde düzenlemenin mümkün olmadığı için” alındığını söyledi. Ravenna Belediye Başkanı Michele de Pascale, RAI radyosuna Salı gecesi beş bin kişinin kentinden tahliye edildiğini söyleyerek, “Muhtemelen Romagna tarihinin en kötü gecesiydi. Ravenna, aldığı hasardan sonra tanınmaz hale geldi” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version