Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran’da Mahsa Amini eylemleri: İki kadın gazetecinin davaları başladı

İran'da Mahsa Amini eylemleri: İki kadın gazetecinin davaları başladı


İran’da geçen yıl eylülde başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle “ahlak polisince” gözaltına alındığı sırada komaya girerek ölen 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini ile ilgili haberlere imza atan İranlı kadın gazeteciler Elaheh Muhammedi ve Nilüfer Hamedi’nin yargılanmasına başlandı.

Amini’nin memleketi Sakkız’daki cenazesinde başlayan protesto eylemleri ülkenin tüm bölgelerine yayılmış, İran’ın İslam Devrimi’nden bu yana yaşadığı en büyük hükümet karşıtı eylemler güvenlik güçlerince şiddet kullanarak bastırılmış, yüzlerce eylemci öldürülmüş, binlercesi ise gözaltına alınmıştı.

İran İşçi Haber Ajansı ILNA’ya konuşan gazeteci Elaheh Muhammedi’nin avukatı gazetecinin bugün kapalı kapılar ardından mahkemenin görüldüğünü söyledi. Avukat Şahabaettin Mirlohi açıklamasında “Muhammedi’nin davası iyi gitti. Bir sonraki duruşmanın tarihi mahkeme tarafından açıklanacak” dedi. Amini’nin Sakkız’daki cenazesini reform yanlısı Ham-Mihan gazetesi için haberleştiren Muhammedi “düşman güçlerle işbirliği yapmakla” suçlanıyor. Eğer bu suçtan suçlu bulunursa idam cezası alabilir.

NİLÜFER HAMEDİ’NİN DURUŞMASI YARIN

Muhammedi gibi “düşman güçlerle işbirliği yapmakla” suçlanan bir diğer kadın gazeteci de Şark gazetesinden Nilüfer Hamedi. İran istihbaratı tarafından ekim ayında yayınlanan ortak bir bildiride Muhammedi ve Hamedi’yi CIA ajanları olmakla suçlamıştı. Hamedi, Amini’nin anne ve babasının Tahran’daki bir hastanede kızlarının komada yattığı yerde birbirlerine sarılırken fotoğrafını çekmişti. Hamedi’nin Twitter’da paylaştığı görüntü, İran “ahlak polisi” tarafından gözaltına alınan Amini ile ilgili dünyaya ilk sinyal olmuştu. Hamedi’nin davası yarın başlayacak. İki gazeteci de aylardır İran’ın başkenti Tahran’daki kötü şöhretli Evin Cezaevi’nde tutuluyor. İran şu ana kadar insan hakları gruplarının iki gazeteci için halka açık yargılanma çağrılarını görmezden geldi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version