Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İmamoğlu Konya’ya Gidiyor: “Saldırılara Prim Vermeyeceğiz”


İSTANBUL – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün Erzurum’da yaşanan taşlı saldırının ardından bugün Konya’ya gidiyor. VOA Türkçe’ye konuşan CHP İstanbul milletvekili adayı ve Parti Meclisi Üyesi Gökhan Günaydın, bugünkü Konya mitingi için her türlü önlemi aldıklarını söyledi.

Ekrem İmamoğlu dünkü Erzurum buluşmasının ardından bugün de Konya’da halk buluşması gerçekleştirecek.

Dün yaşananlara rağmen Erzurum gibi milliyetçi ve muhafazakar yapının güçlü olduğu Konya’ya yapacağı seçim gezisinden vazgeçmeyen İmamoğlu’na AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı tepki gösterdi.

AK Parti Konya İl Başkanı: “İmamoğlu ‘Ben yaparım’ der ve istenmeyen olaylar yaşanırsa üzülürüz”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti Konya İl Başkanı, “Konya’da da bilboardlara çıktılar. Gün ve saat değişti durdu. Anıt Alanı, toplama alanı değil. Trafik felç edilecek. Konya Gedavet Parkı da Anıt Alanı da miting alanı değil. Yok ‘Ben yaparım’ der ve istenmeyen olaylar yaşanırsa üzülürüz. Cumhurbaşkanı adaylarını getirip miting yapsalardı. Ekrem İmamoğlu’nun derdi ne, anlamak zor. Millet, seni seçmeyecek. Gereksiz yere gündem oluşturmaya çalışıyorlar. Miting müracaatları var mı? Yok” ifadelerini kullandı.

Kızılay Selçuklu Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Dağlı da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İmamoğlu’nun bugün yapacağı Konya mitingi için “Şeytan taşlamak isteyen Anıt Meydanı’na gidebilir” ifadelerini kullandı.

CHP’li Günaydın: “Eğer saldırı olursa herhangi bir karşılık verilmeyecek, güvenliği sağlayacağız”

İmamoğlu ve ekibi de Konya’daki gelişmeleri yakından takip ediyor.

İBB Başkanı ile Konya’ya gidecek olan CHP İstanbul milletvekili adayı ve Parti Meclisi Üyesi Gökhan Günaydın, her türlü önlemi aldıklarını söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Günaydın, “Kızılay yöneticisinden gelen açıklamayı önemsemiyorduk ama AKP İl Başkanı’nın sözleri önemli bir hamle. Bunu elbette dikkate alacağız. Biz güvenlik önlemlerimizi aldık. Eğer saldırı olursa herhangi bir karşılık verilmeyecek. Bizim tek önceliğimiz önce halkın sonra Ekrem Başkan’ın ve konvoyun güvenliği. Ve herkes emin olsun güvenliği sağlayacağız. Demokratik mücadelemizi taşla, saldırıyla baskılama çabasına prim vermeyeceğiz. Davranışlarımızla, söylemlerimizle, kullandığımız dille barışı, sevgiyi, dayanışmayı, demokrasiyi büyüteceğiz” dedi.

Günaydın: “Umarım AKP’de biraz akıl kalmıştır ve bu yola devam etmezler”

Günaydın, son dönemde şiddet dilinin ve hedef göstermenin artmasını, sonrasında bunun fiziki saldırıya dönüşmesini iktidarın kaybetme korkusuna bağlıyor.

CHP İstanbul milletvekili adayı, “Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş’ın ayrı ayrı ve beraber dolaşmasının yarattığı sonuçlardan son derece rahatsız olan bir iktidar var. Son dönemlerde seçim anketlerin trendi de muhalefet lehinde. Hem Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanacağı hem de muhalefetin Meclis’te çoğunluğu sağlayacağı anlaşılıyor. Bundan korkuyorlar. Ondan dolayı ‘kazansak da iktidarı vermeyiz’, ‘vücutlarında mermi bulurlar’ açıklamaları gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün fake (yalan) bir videoyu milyonlara izletti ve onunla eş anlı Erzurum’da dünkü saldırı meydana geldi. Ve polis o saldırılara müdahale etmedi. Yukarıdan bir talimat gelmese biz biliyoruz ki polis mutlaka müdahale ederdi. Eğer etmediyse yukarıdan müdahale ile şekillendirdiği ortada. Bunu ifade etmek yanlış olmaz. Bir şey daha söyleyeyim, Erzurum’da yaşananlar, AKP İstanbul mitinginin olası pozitif etkilerini de söndürdü. İbrahim Kalın’ın açıklamaları sağduyulu ama parti içindeki Soylu etkisinin de ne derece kuvvetli olduğunu yaşayarak öğrendik. Umarım AKP’de biraz akıl kalmıştır ve bu yola devam etmezler. Son haftanın kazasız belasız geçmesini diliyoruz” diye konuştu.

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere bir hafta kala siyasi söylemlerde yaşanan sertleşme dün meydanlara da yansımıştı.

Önce Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adaylarından da olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da konuşacağı yer olan Havuzbaşı Kent Meydanı’na büyükşehir belediyesi tanıtım gerekçesiyle belediye otobüsleri yerleştirmişti.

Müzakerelerden sonra otobüsler geri çekilmiş ama gerilim devam etmişti.

İBB Başkanı, esnaf ziyareti kapsamında otobüs üzerinden halka hitap ederken yaklaşık 200 kişilik grubun taşlı saldırısı meydana geldi.

En az 13 kişinin yaralanması üzerine İmamoğlu konuşmasına son verdi ve havaalanına döndü.

Olaylar sonrası Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç’ın kendi sosyal medya hesabından, “‘Demirtaş’a selam, Öcalan için intikam’ sloganı atıp attırırsan sonucuna katlanırsın! Burası Türkiye Cumhuriyeti, orası Erzurum Ekrem İmamoğlu! Çakallara haddini bildiren tüm vatandaşlarımıza bin selam!” diyerek saldırganlara destek verdiği görüldü.

İmamoğlu ve Soylu arasında “yalancı” polemiği

2,5 saat havaalanında olayların yatışmasını bekleyen İmamoğlu, binlerce kişi tarafından karşılandığı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yaptığı konuşmada sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Erzurum halkına provokatör” dediğini iddia eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Utanmaz adam, iftiracı, yalancı. Bu adam gözü dönmüş bir şekilde, gözü fırfır dönerek konuşuyor. Ahlakını yitirmiş bir adam” diye seslendi.

Bu sözlere Ülke TV’de çıktığı yayında yanıt veren İçişleri Bakanı Soylu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, terör örgütü elemanlarıyla dolduran, ne zaman ki papucun pahalı olduğunu gördüğünde birer birer işten çıkartmaya başlayan bu şahıs, özellikle gittiği her yerde bu tip provokatif ve tahrik gücü olan işler gerçekleştiriyor. Ekrem İmamoğlu yalancı ve sahtekardır” dedi.

İçişleri Bakanı, İmamoğlu’nun dün hem Sivas’ta hem de Erzurum’da halkla buluşma toplantıları için il seçim kurullarına yapılan başvuruların reddedilmesine rağmen bu mitinglerin yapılmasının seçim yasaklarını ihlal olduğunu dile getirdi.

İbrahim Kalın: “Bu tür olayların yaşanmasını biz asla arzu etmeyiz”

Soylu, yaşananlardan dolayı İmamoğlu’nu sorumlu tutsa da hem Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın hem de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tansiyonu düşürücü açıklamalar yaptılar.

Habertürk Televizyonu’na konuşan Kalın, “Seçim sürecine giderken herkesin can ve mal güvenliği bizim birinci önceliğimizdir. Hangi partiden, hangi gruptan, hangi bölgeden olursa olsun. Erzurum’da böyle bir hadisenin yaşanması bu arada ilk defa oluyor, bu seçim süreci boyunca. Bu kadar herkesin çok motive olduğu, kitlesini sahaya sürdüğü bir ortamda böyle bir hadisenin yaşanması üzüntü verici. Birkaç kişi de yaralanmış. Çocuk yaralanmış benim gördüğüm. Tam olayı aydınlatmak için Valilik bununla ilgili bir çalışma yapıyor. Bir suç unsuru varsa da bununla ilgili gerekli hukuki işlem yapılır. 14 Mayıs seçimlerine giderken bu kadar bir demokrasi şöleni içerisinde herkesin seçimlerini, gösterilerini, mesajlarını demokratik bir ortamda verdiği süreçte, bu tür olayların yaşanmasını biz asla arzu etmeyiz” diye konuştu.

Adalet Bakanı: “Şu an gözaltında olanlar var”

Dün Erzurum Emniyet Müdürü, olaylarla ilgili yaptığı açıklamada gözaltı süreciyle ilgili bir bilgi vermedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise bugün A Haber’de yaptığı açıklamada olayda sorumluluğu olan kişiler hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı.

Bozdağ, “Olaydan dolayı üzüntümü ifade etmek isterim. Yaralanan hemşerilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, acil şifalar diliyorum. Demokratik bir rekabetin hür ve serbest biçimde devam etmesi bizim arzumuzdur. Ona gölge düşürecek olayın vukuunu temenni etmeyiz. Olayla ilgili akabinde adli tahkikat başlamış durumda. Olayda sorumluluğu olduğu değerlendirilen kişilerle ilgili gözaltı kararları da verilmiş durumda. Şu anda kasetlerin ve ilgili şeylerin çözümü de yapılıyor. Süreç hem cumhuriyet başsavcılığımız hem de adli kolluk tarafından takip ediliyor. Hukuk ne emrediyorsa yargı kararını verecektir. Gözaltına olanlar var ve daha da devam ediyor. Sayın İmamoğlu’nun valiyle konuşması da maalesef üzücü. Bir hakaret dili yok ama üslupta sıkıntı var. Taş atma yanlışsa bu üslup da yanlıştır” diye konuştu.

Exit mobile version