Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İçişleri Bakanlığı avukatları hedef gösterdi, Adalet Bakanlığı ruhsatları iptal etti

İçişleri Bakanlığı avukatları hedef gösterdi, Adalet Bakanlığı ruhsatları iptal etti


Rojhat ABİ


DİYARBAKIR – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, 21 Mayıs’ta Emniyet personeline hitaben sarf ettiği, “Ne zaman PKK’nın avukatları içeri tıkılır o zaman Türkiye’de PKK diye göreceksiniz bir şey kalmaz. Hedef onlardır. Bu kadar açık ve net” sözlerine tepkiler sürüyor.

Diyarbakır başta olmak üzere bölge baroları Soylu’nun avukatları hedef alan sözlerine tepki gösterdi. Diyarbakır Barosu “Mesleğimize yönelik kriminalize edici ve hedef gösterici dili kabul etmiyoruz” demişti.

‘AÇIKLAMA SONRASI GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR BAŞLADI’

Artı Gerçek’e konuşan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, Süleyman Soylu’nun yaptığı paylaşımlar sonrasında avukatların gözaltı ve tutuklamalara maruz kaldığına dikkat ekti.

Soylu’nun açıklaması ile avukatları hedefe koyduğunu belirten Özdemir, “Süleyman Soylu tarafından 25 Nisan 2023 tarihli tweet içeriği ile 21 Mayıs 2023 tarihli konuşmasıyla, salt mesleki faaliyetleri nedeniyle avukatların yargılanması, tutuklanması hatta ceza tehdidine maruz bırakılması söz konusudur. 25 Nisan 2023 tarihli tweet içeriği ile aynı gün içerisinde Diyarbakır Başsavcılığının soruşturması kapsamında 25 avukat hakkında gözaltı kararı verilmiş ve dört avukat tutuklanmıştır” dedi.

‘YARGIYI ETKİ ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Bu uygulamaların, avukatlara yönelik sarf edilen sözlerin yargı mercilerini kontrol altına alma istencinden kaynaklandığını belirten Özdemir, bu uygulamalarla gizliliğin ve adil yargılamanın ihlal edildiğini söyledi.

Dosyalarda kısıtlılık kararı alınmasına rağmen soruşturma içeriğinin servis edildiğini hatırlatan Özdemir, “Yargılananlarla avukatların bilgi sahibi olamadıkları dosya içeriğine ilişkin, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ile soruşturmanın gizliliğini ihlal teşkil edecek şekilde yargı mercilerini etki altına almaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

Hedef gösterilen avukatların aynı zamanda hak savunuculuğu yapan meslektaşları olduğunu belirten Özdemir, “İnsan haklarının savunulması ve geliştirilmesi amacıyla yaptıkları mesleki faaliyetler, soruşturma kapsamında suçlama konusu yapılmaktadır. Hak temelli sivil toplum örgütlerinde çalışma yürüten avukatlar, insan hakları savunuculuğu faaliyetleri temelinde yargılanıyor” diyerek avukatların yargı tehdidi altında bırakıldığını söyledi.

‘AVUKATLAR SEÇİM GÜNÜ GÖREV ALACAKLAR’

İçişleri Bakanı Soylu’nun yaptığı paylaşımlarla hem avukatları, hem de seçim güvenliğini tehdit ettiğini hatırlatan Özdemir, “Muhalif olarak nitelenen toplumun önemli bir kesimi seçim sürecinde hedef haline getirilmiştir. Pek çok kişi hakkında yargılanma durumları oluşmuştur. Süleyman Soylu’nun tweet ve açıklamaları, 25 Nisan 2023 tarihli soruşturma dosyasından ve oluşan Yargı tehdidinden bağımsız değerlendirilemez. Tabi ki, önümüzdeki seçim sürecinde aktif görev alarak seçim sürecinde olası usulsüzlüklerin tespiti ve giderilmesi adına çalışacak avukatların yargı eliyle tehdit edilmesi kabul edilemez” dedi.

Özdemir, tüm bunlara rağmen Diyarbakır Barosuna üye avukatların seçimlerin demokratik, şeffaf ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesi için seçim günü görev alacaklarını söyledi.

BAKANLIK AVUKATLARIN RUHSATLARINI İPTAL EDİYOR

Özdemir, ayrıca avukat adaylarının birçok sorunla boğuştuğunu söyledi. Bu sorunlardan birinin avukat adaylarının ruhsat başvurularının iptal edilmesi olduğunu söyleyen Özdemir, yaşanan sorunu şu sözlerle anlattı:

“Stajını tamamlayan avukat adayları, haklarında yürütülen soruşturmalar ve davalar gerekçe gösterilerek bağlı oldukları Barolar tarafından kabul edilen ruhsat başvuruları Adalet Bakanlığı tarafından açılan idari davalar neticesinde iptal ediliyor. Serbest avukatlık mesleğini icra etmekten alıkoyan müdahalenin kanuni bir dayanağı yok. Anılan düzenleme makul olmayacak biçimde genişletici ve öngörülemez bir yoruma tabidir. Müdahalenin kanuni dayanağı bulunmuyor. Bu süreçte stajını tamamlamış ve avukatlık ruhsatı almaya hak kazanmış avukat adaylarının, ruhsatlarının Adalet Bakanlığı’nca iptal edilmeye çalışılması, mesleğe dönük kabul edilemez bir yaklaşımdır.”

‘SAVUNMA HAKKI KEYFİ BİR ŞEKİLDE İHLAL EDİLİYOR’

OHAL’in fiili olarak devam ettiğini belirten Özdemir, yaşanan hak ihlallerinin adil yargılamaya da zarar verdiğini söyledi. Bu süreç içerisinde savunmanın hedef haline getirildiği ifadelerini kullanan Özdemir, savunma hakkının keyfi bir şekilde ihlal edildiği söyledi:

“Keyfi ve hukuk dışı yaklaşımlar savunma ve adil yargılanma hakkına bir bütün olarak zarar vermiştir. Kanun değişiklikleriyle avukatların; belirli suçlara ilişkin dosyalarda müdafilik yapması keyfi olarak yasaklanmış, müvekkilleriyle gizli ve özel olarak görüşme hakkı ihlal edilmiştir. Avukatlar, müvekkillerine isnat edilen suçlardan dolayı tutuklanmış, yargılanmış ve ağır hapis cezalarına çarptırılmıştır.”

‘1990’LI YILLARDAN BU YANA İHLALLER SÜRÜYOR’

Avukatlara yönelik hak ihlallerinin yeni olmadığını, 1990’lı yıllardan bu yana devam ettiğini belirten Özdemir, 2015 yılında silahlı saldırı sonucu öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin yaşadıklarını örnek gösterdi.

Tahir Elçi’nin 1993 yılında yine bir itirafçının beyanları gerekçe gösterilerek gözaltına alınarak işkenceye maruz bırakıldığını hatırlatan Özdemir, avukatların karşılaştığı ihlallerle ilgili birçok AHİM kararının olduğunu söyledi. AİHM’nin buna ilişkin ağır insan hakları ihlal edildiğine yönelik kararlar verdiğini belirten Özdemir, şunları söyledi:

“Avukatlar açısından tehdit oluşturan bu açıklama karşısında, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de, en iyi bildiğimiz şekilde insan halklarının korunması, hak ihlalleri karşısında etkin mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version