Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Halay’ gözaltısında ifadeler ortaya çıktı: Darp nedeniyle AYM’ye başvuracaklar

'Halay' gözaltısında ifadeler ortaya çıktı: Darp nedeniyle AYM'ye başvuracaklar


Eda NARİN


İSTANBUL – Moda sahilinde ‘halay’ nedeniyle gözaltına alınanlar ifadelerinde polis aracı içinde darbedildiklerini belirtti. Gözaltı sonrası muayene için götürüldükleri hastanede polisler tarafından tehdit edildiklerini söyleyen gençlerden B.G., “Bize hastanede darp raporu alırsanız sabaha kadar buradasınız dediler. Doktorun yanına bizimle beraber girdiler. Biz de korkudan darp raporu alamadık” dedi. Artı Gerçek’e konuşan avukatlar, darp nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını söyledi.

İstanbul Kadıköy’deki Moda sahilinde Kürtçe müzikle halay çeken grubu polisin engellemesi sonrası gözaltına alınan beş kişinin ifadeleri ortaya çıktı. İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği’ndeki ifadesinde gözaltına alınanlardan C.K., olay sırasında olmadığını silah sesi duyunca olay yerine geldiğini belirterek, “Direkt beni alıp emniyete götürdüler. Arabada darp ettiler. Ben kimseyi darp etmedim. Hiçbir polise kötü bir kelime de söylemedim” dedi.

‘DOKTORUN YANINA BİZİMLE BERABER GİRDİLER’

Pazar günü iş çıkışı Moda sahiline gittiklerini ifadesinde dile getiren B.G., sahilde 15 kişilik bir grup olduğunu ve bu grubun kendi aralarında tartıştığını öne sürerek, şunları söyledi:

“Polis ekibi bu kişiler için gelmiştir. Halay çeken arkadaşlar vardı. Polisler bunu görünce geldiler. Kimlik sordular. Biz de orada olduğumuz için bizi de almak istediler. Biber gazı ile müdahale etmeye çalıştılar. Arabaya bindirip bizi darbettiler. Karakolda da biber gazı sıktılar. Ters kelepçe yaptılar. Bize hastanede darp raporu alırsanız sabaha kadar buradasınız dediler. Doktorun yanına bizimle beraber girdiler. Biz de korkudan darp raporu alamadık. Ters kelepçeli şekilde bize mehter marşı dinlettiler. Yere yatırıp biber gazı sıktılar. Biz şantiyede işçi olarak çalışıyoruz. Bizim halay ile olay ile hiçbir alakamız yok.”

‘VÜCUDUMDA YARA İZLERİ VAR’

K.G. de ifadesinde “Ben kimseye vurmadım” dedi. S.G. de polisler tarafından hastaneye giderken tehdit edildiklerini ileri sürerek, “Doktorlara bir şey söylerseniz farklı muamele görürsünüz dediler. Daha sonra darp ettiler. Yerlerde sürüklediler. Suratıma tekme vurdular. Küfür ettiler. Bir daha sizi buralarda görmeyeceğiz dediler. Vücudumda yara izleri var” dedi.

‘BİZE TERÖRİST OLDUĞUMUZU SÖYLEDİLER’

İ.A. ise ifadesinde şunları belirtti:

“Ben olay günü eve giderken bir anda polis arabası geldi. O anda iki kişiyi arabanın içine alıp darbettiler. Ben de buna müdahale ettim. Silah sesi geldi. Biber gazı sıktılar. Ben de video çekmek istedim. Olayın aydınlanmasını istedim. Polis memuru beni görünce yanına çağırdı. Videoyu vermemi istedi. Ben de vermek istemeyince beni de arabanın içine çekip darbettiler. Arabadan indirince ters kelepçe yaptılar. Biber gazı sıktılar. Yüzüme vurdular. Sırtıma vurdular. Ondan sonra hastaneye gittik. Bana eğer darbedildiğimizi söylersek bir de bunun gelişi olacak dediler. Doktor bize sorunca biz de edilmediğimizi söyledik. Sonra çıktık. Aynı şekilde yine darbedildik. Bize terörist olduğumuzu söylediler.”

AYM’YE BAŞVURACAKLAR

Artı Gerçek’e konuşan avukatlar, gözaltında darbedildiğini belirten beş kişinin bu sabah itibarıyla Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na (TİHV) gittiğini söyledi. Avukatlar, darp nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını açıkladı.

NE OLMUŞTU?

İddiaya göre, İstanbul Kadıköy Moda sahilinde polisin Kürtçe müzik eşliğinde halay çeken bir gruba polis ekipleri müdahale etmeye çalıştı. Hoparlöre el koyarak araca koyan polis, gençlerin kimliklerini istedi. Ardından da bu duruma itiraz eden gruba polis biber gazı kullandı. Gençlerden biri, arbede sırasında polise yumruk atmaya çalıştı. Bu sırada bir polis silahını çekerek havaya ateş açtı. Olayda beş kişi gözaltına alındı. Kadıköy’de bulunan İskele Karakol’da tutulduğu öğrenilen 5 kişi, sabah saatlerinde savcılıkta ifadeleri alınmak üzere Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’ne sevk edildi.

Savcılıkta ifade veren K.G., B.G., S.G., İ.A. ve C.K., “polise mukavemet etmek” ile suçlandı. Savcılık ifadeleri ardından beş kişi, tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderildi. K.G. hakkında 1 ay süreyle ev hapsi kararı verilirken; diğer dört kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version