Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hak-İş: Seçim öncesi mutlaka kamuda toplu sözleşmeyi imzalayacağız

Hak-İş: Seçim öncesi mutlaka kamuda toplu sözleşmeyi imzalayacağız


Kamudaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, yetkili konfederasyon olan Türk-İş’le birlikte hareket eden Hak-İş’ten, ‘imza yakın’ açıklaması geldi.

Yozgat Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi töreninde konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yüksek enflasyonun getirdiği ağır bir hayat pahalılığının olduğuna dikkat çekti. ‘Hem devletin hem belediyelerin ellerinden gelen bütün imkanları seferber edip, ücretleri enflasyon üzerinde artırdıklarını’ iddia etti. TÜİK’in bugün açıkladığı resmi verilere göre baz etkisindeki enflasyon yüzde 43,68, baz etkisinden arındırılmış enflasyon ise yüzde 67,20 olmasına rağmen, belediye çalışanlarının ücretine yüzde 30 zam yapılmasını memnuniyetle karşıladı.

HAK-İŞ’E GÖRE EMEKÇİLERİN HAKKI VERİLİYOR

Arslan, yakın zamanda Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nün imzalanacağını da öne sürerek, “Sayın Bakan ile görüştüm, bu hafta içerisinde, olmazsa seçim öncesinde mutlaka 700 bin kamu işçisinin toplu sözleşmesini de imzalayacağız. Cumhurbaşkanımızın emekçiler için ilk andan itibaren yola çıkarken söylediği ‘biz emekçileri, çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz’ anlayışını 20 yıldır görüyoruz” diye konuştu.

MUHALEFETİ SUÇLADI, ERDOĞAN’A OY İSTEDİ

Konuşmasında, muhalefeti suçlayarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı göklere çıkaran Arslan, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız 2013’te IMF’yi kovdu. Allah razı olsun, bugün Türkiye yatırım yapabiliyorsa, Türkiye emekçilerine hakkını verebiliyorsa IMF olmadığı içindir. Biz bir karar vereceğiz. IMF ile yol yürümek isteyen Türkiye’deki muhalefetle mi beraber olacağız, IMF’yi kovan Cumhurbaşkanı’yla mı beraber olacağız? Kandil’de Türkiye’yi tehdit edenler, Türkiye’de yeni bir dizayn peşinde koşan hain teröristlerin işaret ettikleriyle mi beraber olacağız, milletin adamıyla mı beraber olacağız? Elbette bizim tarafımız belli, biz tarafsız falan değiliz. Milletin yanında saf tutmak, milletin adamıyla yürümek, milletle beraber olmak, bizim taraftarlığımız tarafımızdır. Bu ülkeye asla hainlerin ihanetine izin vermeyeceğiz.”

Konuşmaların ardından işçilerin maaşına yüzde 30 zam içeren toplu iş sözleşmesi imzalandı.

MASADAKİ TEKLİFLER

Görüşmelerde birlikte hareket eden Türk-İş ve Hak-İş, brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bütün ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesini ve ardından yüzde 45 zam verilmesini talep ediyor.

Hükümet adına görüşmelerde yetkili olan Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası’nın (TÜHİS) ilk teklifi ise brüt 11 bin 500 lira oldu. Ancak sendikalar hükümetin ilk teklifini kabul etmedi. Hak-İş’in son açıklamasının ardından, geri adım atıp atmayacağı merak konusu oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version